среда, јун 12, 2024

Tepić (SSP): Vučić novim zakonom i formalno privatizuje i kriminalizuje policiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. septembra 2021. (Beta) – Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji treba da zameni Zakon o policiji, ostvarenje sna predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se i formalno privatizuje i kriminalizuje policija.

“To je najskandalozniji zakon koji je pisao ili neko ko nije pravnik ili po komandi da nanese štetu gradjanima i Republici Srbiji”, kazala je Tepić na konferenciji za novinare u centrali SSP. Ona je navela da će, ukoliko ovaj nacrt bude usvojen, biti legalizovana policijska brutalnost, policiju će moći da finansiraju kriminalci a policajcima će moći da se nazivaju svi kojima to dozvoli ministar unutrašnjih poslova.

“Ovo postaje način instrumentalizacije policije u partijske i bratijske ruke Aleksandra Vučića”, rekla je Tepić i dodala da se u Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima pojam policajca definiše kao “organizovana snaga prinude”, a da u aktuelnom zakonu stoji da je to “organizovan način obavljanja zakonom uređenih poslova, koju čine policijski službenici” koji “štite i unapređuju bezbednost građana i imovine”, poštujući ljudska prava.

“Novim zakonom je policija dehumanizovana jer ona ne predstavlja neko znanje, veštinu i servis građana. Na ovaj način dehumanizuje se policija i sjajni pojedinci i policija postaje sila represije”, istakla je Tepić. Ona je kazala da će, ukoliko se usvoji novi zakon, “parapolicija” moći da legitimišu građane jer će ministar moći da dozvoli upotrebu pojma “policija” nekoj organizaciji, dok po trenutnom zakonu pravo da se tako nazivaju imaju isključino Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Tepić je kao primer navela poslanika Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Iliju Životića koji je predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) i partner Stevana Đokića iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, koji se ranije zalagao za uvođenje “građanskih patrola”. Tepić je dodala da bi novim zakonom bilo omogućeno da policiju finansiraju i fizička lica, bez ranije provere, što je, kako je ocenila, kriminalizacija tog državnog organa.