среда, фебруар 28, 2024

Kurti: Spremni smo da ukinemo mere ako to uradi i Srbija

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 22. septembra 2021. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Vlada Kosova zainteresovana da se o pitanju privremenih registarskih tablica razgovara u Briselu, ali da je to srpska strana odbila. On je nakon sednice Vlade rekao novinarima da su zainteresovani za trajno rešenje problema slobode kretanja građana dve zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.

Kurti je rekao da je počelo uvođenje privremenih tablica i da je “srećan što vidi pozitivan odgovor srpskih građana, na uvodjenje te mere”. Ova odluka je jednaka meri koju Srbija primenjuje više od dve decenije. Još juče sam objavio, kazao je Kurti, da je odluka Kosova u okviru sprovođenja zakona i spreman sam da to uklonim ako imamo obavezu srpske strane da i ona to uradi.

Govoreći o zahtevima koji su se čuli u vezi sa smenom ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića, koji je i predsednik Srpske liste, Kurti je rekao da je bio u kontaktu sa njim. “Imamo razlike i ne mogu se žaliti na komunikaciju sa njim. Koliko sam obavešten verujem da je pokušao da ne dozvoli eskalaciju situacije”, rekao je Kurti i dodao da nema nameru da preduzima mere protiv Rakića.

Kurti je pozvao građane da sami predaju nelegalne tablice, nakon početka primene reciprociteta za privremene tablice za automobile iz Srbije. Kazao je da su pripadnici specijalnih jedinica policije Kosova tu da obezbede pripadnike granične policije i granične prelaze.

U ponedeljak je Vlada Kosova uvela meru reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Od sada, automobili srpskih registarskih oznaka pri ulasku na Kosovo dobijaju privremene registarske tablice sa oznakom Republike Kosovo (RKS), kao što to čini Srbija sa automobilima sa registarskim oznakama RKS.