среда, јул 24, 2024

Novi Pazar: SDA Sandžaka traži smenu načelnika policije i tužioca

Slične objave

Podeli

NOVI PAZAR, 22. septembra 2021. (Beta) – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka zatražila je danas smenu načelnika policije i višeg javnog tužioca u Novom Pazaru zbog postupanja prema Adeli Melajac, profesorki osnovne škole “Rifat Burdžević Tršo”, koja navodno nije pristala da emituje himnu Srbije prvog dana nove školske godine.

Portparol ove stranke Merfid Kamešničanin rekao je na konferenciji za novinare da su nedavno neodgovornim ponašanjem tužilaštva i policije grubo povređena ustavna prava Bošnjaka, kao manjinskog naroda u Srbiji.

“Pozivamo državne organe, ministra prosvete, policije, pravde, lokalne samouprave, predsednika Vlade i predsednika Srbije da osude postupak tužilaštva i policije u Novom Pazaru, zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku prema profesorici razdredne nastave Adeli Melajac, koja je protiv svoje volje bila prinuđena da ode u policiju i daje izjavu bez ikakvog valjanog osnova”, rekao je Kamešničanin.

On je ponovio raniji stav te stranke da se na taj način grubo poslala poruka Bošnjacima da odustanu od korišćenja Ustavom i zakonom zagarantovanih prava. SDA Sandžaka je ranije poslala zahtev lokalnoj samoupravi u Novom Pazaru za održavanje sednice Saveta za bezbednost grada, na kojoj bi se razmatrao slučaj “nezakonitog postupanja državnih organa prema profesorici Melajac i nekoliko aktuelnih primera agresivnog nasilničkog ponašanja policije prema Bošnjacima u tom gradu”.

Profesorka Melajac bila je pozvana u policiju na razgovor jer navodno nije poštovala odluku resornog ministarstva da prvi dan školske godine počne intoniranjem himne Srbije, već je deci pustila pesmu “Ja sin sam tvoj”, što se smatra himnom Bošnjaka u Sandžaku.