недеља, јун 16, 2024

Manojlović: Overivači u službi partija

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. marta 2022. godine (Beta) – Direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je danas da u nekim gradovima i opštinama postoji problem sa overavanjem potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma, jer su overivači stavljeni na raspolaganje partijama za prikupljanje potpisa za predsedničke izbore.

Manojlović je u pisanoj izjavi ocenio da se “overivači u opštinama ponašaju kao partijska vojska” i da političke stranke ne mogu prisvojiti suverenost građana.

“Donekle možemo da razumemo ograničene kapacitete i svakako gužvu, kao i činjenicu da se prvi put potpisi za narodnu inicijativu skupljaju na ovaj način. Međutim, utisak da političke stranke imaju prednost nad narodnom inicijativom je na neki način i kršenje Ustava”, ukazao je Manojlović.

On je pozvao građane da učestvuju u prikupljanju 30.000 potpisa kako bi u formi predloga zakona bila predložena zabrana iskopavanja litijuma i bora, i najavio da sa skupljanjem narodne inicijative počinje i ekološki karavan skupova “Srbija nije na prodaju”.

“Vlast bira da li će ovo biti dostojanstveni skupovi građana koji koriste svoje ustavno pravo ili demonstracije zbog toga što nam se uskraćuju osnovna ustavna prava. Uprkos svim problemima završavamo pripremu oko 200 koordinatora, a prijavilo se i 3.000 volontera”, rekao je Manojlović.