петак, јун 21, 2024

Demostat: Delegacija Evropskog parlamenta će posmatrati izbore u Srbiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 25. novembra 2023. (Beta) – Delegacija Evropskog parlamenta poslaće delegaciju za posmatranje izbora u Srbiji 17. decembra, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.

Pozivajući se na izvore iz Brisela, Demostat piše da još uvek nije poznat sastav delegacije, ali da je gotovo izvesno da će njen deo biti slovenački liberal Kleme Grošelj.

Odluka o posmatranju izbora, kako se dodaje u tekstu, doneta je nakon što je na adresu Evropskog parlamenta stiglo pismo zvaničnog Beograda, odnosno predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, sa molbom da se imenuje posmatračka misija.

Demostat navodi da se očekuje se da posmatrači iz Eevropskog parlamenta budu deo misije OEBS-a za posmatranje izbora (ODIHR).

Evropski parlament je prošle godine prvi put imao delegaciju koja je posmatrala izbore u Srbiji, održane 3. aprila, koja je bila deo misije OEBS-a.

Posmatrače iz EP predvodio je holandski poslanik iz redova socijaldemokrata Tajs Reten, u čijem saopštenju je, izdatom nakon izbora u Srbiji, ocenjeno da je glavni uspeh bio učešće opozicije, koja je dve godine ranije bojkotovala parlamentarne izbore, ali da su Srpska napredna stranka i njeni saveznici “vršili pritisak na birače i zloupotrebljavali medije”.

Reten je tada izjavio i da su izbori pokazali da glasanje na tri nivoa (predsednički, parlamentarni i lokalni u pojedinim opštinama) ne bi trebalo da bude “normalna praksa u krhkim demokratijama, jer su loši izborni uslovi osnova za zloupotrebe”.

Prethodni tekst
Sledeći tekst