уторак, фебруар 27, 2024

Četrnaesti regionalni sajam privrede u St. Pazovi: Zaposlenih više nego žitelja

Slične objave

Podeli

Opština Stara Pazova, vodeća u Srbiji po razvijenosti, broju preduzeća, preduzetnika i zaposlenih, otvoriće narednih dana još dvestotinak novih radnih mesta, najavljeno je danas na otvarranju 14. Regionalnog sajma privrede. 

STARA PAZOVA, 22. septembra 2021- Opštara Pazova, Regionalna privredna komora Sreskog okruga i partner Sajma – nemačka kompanija “MTU Aero Engines, priređuju 14. regionalni sajam privrede koji će biti održan na prostoru Kompleksa sportsko-rekreativnih bazena 30. septembra i 1. oktobra ove godine, u vremenu od 10 do 17 časova.

„Pandemija korona virusa onemogućila nas je da održimo Sajam prošle godine, ali ćemo u 2021. dati sve od sebe da ova manifestacija ima još veću vidljivost i, kao i uvek, zalagati se da preduzetnici budu zaštićeni i da svim kompanijama izađemo ususret. a da postepenim ulaganjem i razvojem male zanatske radnje postanu velika preduzeća“, poručio je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

foto: portalforum.rs

On je na današnjoj konferenciji za novinare povodom otvaranja dvodnevnog 14. Regionalnog sajma privrede, naglasio da opština već sada ima 1.000 preduzeća i 3.500 preduzetnika, među kojima su i poznati svetski svetski brendovi, uključujući i jednu od najmlađih u industrijskoj zoni Opštine – nemačku kompaniju MTU Aero Engines AG, koja je i poslovni partner ovoodišnjeg Sajma.

MTU, kao vodeći svetski proizvođač avionskih motora i delova, uz delatnosti održavanja, popravke i remonta vazduhoplovnih motora, planira u najperspektivnijoj industrijskoj zoni Stare Pazove gradnju fabrike koja je deo višegodišnjeg investicionog ciklusa. U prvoj fazi predviđeno je zapošljavanje više od 450 radnika, uz krajnji poslovni cilj da MTU uposli ukupno oko 2.000 ljudi.

Direktor Privredne komore Srem Predrag Mujkić naglasio je da će Sajam biti prilika ne samo da privrednici predstave svoje proizvode, već i da steknu kontakte i uspešno zaključe nove poslovne projekte. Mujkić je podsetio da je Stara Pazova najrazvijenija opština u Srbiji, ističući da je za sedam meseci ove godine ostvarena robna razmena u vrednosti od čak 755 miliona evra.

Direktorka sektora za ljudske resurse kompanije MTU Žaklina Teofilović istakla je liderstvo MTU u proizvodnji i održavanju avionskih motora na globalnom nivou. „Od Kine, preko Kanade do Dubaija, ovo je 16. fabrika MTU, a otvaranje u industrijskoj zoni Stare Pazove će ujedno značiti i otvaranje 500 novih radnih mesta, pozicija operatera, inženjeringa i podrške. Avijacija je dugročni biznis MTU, kompanije koja je poznata i po tome što pomaže razvoj lokalnih zajednica,  poručila je Tefilović.

Predstavnik kompanije Intercrown Plastic, Jovan Janković zahvalio je predstavnicima opštine na dosadašnjoj saradnji i pozvao privrednike, preduzetnike i sve zainteresovane da posete Sajam.

Protokol o saradnji: Mujkić i Radinović (foto: portalforum.rs)

Ceremonija otvaranja sajma zaključena je potpisivanjem Protokola o saradnji opštine Stara Pazova i Privredne komore Srema koji su potpisali predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i direktor Privredne komore Srem Predrag Mujkić.

Regionalni sajam privrede u Staroj Pazovi jedna je od najspecifičnijih privrednih manifestacija u Srbiji jer joj je domaćin opština koja u poslednjih nekoliko godina ima u svom porftoliju više od 20 direktnih investicija, među kojima su neki od vodeći evropskih i svetskih brednova Scania, Delhaize, Lidl, MTU Aero Engines i drugi.

Bogato, sreački (foto: portalforum.rs)

Opštinska uprava Stare Pazove je, kao dodatnu atrakciju ovogodišnje privredne smotre, za posetioce, izlagače i medije organizovala prevoz i razgledanje otvorenim dvospratnim autobusom kroz  industrijsku zonu kako bi se što bolje predstavili privredni potencijali opštine i turistički kapaciteti kojima Stara Pazova raspolaže.

Posle današnje konferencije i predstavljanja sajma u hotelu RIVER INN u Starim Banovcima novinari su počašćeni sremskim doručkom a na bogatoj trpezi, iako je jedna devojka mnogo hvalila štrudlu s makom njene majke, najviše pažnje privukli su mlinci sa ćuretinom.

D. B.