среда, октобар 2, 2024

ProGlas predstavio minimalne uslove za održavanje novih izbora

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. februara 2024. (Beta) –  Potpisnici inicijative ProGlas predstavili su danas minimalne uslove za održavanje novih izbora i izlazak iz duboke političke krize koji između ostalog, podrazumevaju reviziju i sastavljanje tačnog biračkog spiska i obezbeđivanje medijskog pluralizma prevashodno na Javnom servisu i “neselektivne” pravne i političke odgovornosti za “izborni inženjering” 17. decembra.

Među uslovima koje su potpisnici Proglasa simbolično predstavili na Dan državnosti Srbije – Sretenje, su i održavanje svih preostalih lokalnih izbora u isto vreme, zatim da u svakom narednom izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana mora biti javnobeležnički, odnosno sudski overena kao i da nazivi izbornih lista ne smeju sadržati imena onih lica koji nisu kandidati.

Kako je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru rekao sudija Miodrag Majić, bez ispunjavanja tih uslova svaki naredni izbori bili bi besmisleni a bilo kakvo formiranje vlasti na različitim nivoima “nelegitimno”.

Profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović ocenio je da održavanje novih izbora u postojećim uslovima, nema smisla. “Najvažnija promena tiče se revizije i sastavljanja tačnog biračkog spiska, da nezavisna komisija sastavljena od domaćih i međunarodnih eksperata sprovede reviziju spiska u skladu sa preporukama ODIHR i da neodložno pristupi sastavljanju tačnog spiska i obezbeđivanju mehanizama koji garantuju njegov integritet”, rekao je Jovanović.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović ocenila je da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje neregularnosti na izborima 17. decembra. “Osamdeset odsto stvari koje su prijavljivane su lako i jednostavno dokazive i brzo proverljive. Ko je overavao nečije potpise a nisu potpisi tih građana, može se proveriti za jedan dan. Kao građani imamo pravo da zahtevamo da dobijemo odgovore na ta pitanja”, kazala je Savović.

Profesorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da građani ne treba da pristanu na stanje u kom kako je rekla, nema posledica za nečasna ili nezakonita dela. “Imamo okolnosti da se danas podstiče krađa, takav način razmišljanja otelotvoren je u izrazu ‘pa šta’ koji čujemo često. Zloupotreba građana zarad interesa jedne grupe, dozvoljena krađa i reč koja nema nikakvu vrednost dovode nas u situaciju da ne smemo da pristanemo na ono što nam se desilo”, rekla je bivša rektorka.

Pisac i izdavač Gojko Božović najavio je da će potpisnici ProGlasa u narednim periodu nastojati da “u suženim medijskim okolnostima” prošire glas o uslovima za održavanje novih izbora.  “Razgovaraćemo sa građanima, organizovaćemo tribine, nastojaćemo da dođemo do što šireg kruga ljudi. Organizovaćemo aktivnosti koje će uključivati i proteste”, rekao je Božović i najavio za naredne dane “masovnu akciju” kojom će ukazati na kako je rekao, nedostatak medijskog pluralizma u Srbiji.

1 KOMENTAR

Comments are closed.