субота, јул 20, 2024

Srbi sa Kosova protestovali ispred ambasade SAD

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. februara 2024. (Beta) –  Grupa Srba raseljenih sa Kosova održala je danas protest ispred ambasade SAD u Beogradu s kog su od te zemlje zatražili da se zauzme za osnovna ljudska prava Srba i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Organizator protesta pod nazivom Sloboda od straha, Boban Dončić rekao je da će u ponedeljak, 19. februara ambasadi SAD i drugih zemalja koje imaju misije na Kosovu, predati pismo sa osam zahteva od kojih je prvi da se odmah zaustavi konstantno zastrašivanje Srba koje dovodi do njihovog kontinuiranog iseljavanja sa Kosova i Metohije.

“U ime 300.000 raseljenih i nasilno proteranih Srba sa Kosova i Metohije, tražimo od najvećih sila sveta da se zauzmu za osnovna ljudska prava za Srbe i drugo nealbansko stanovništvo, koje nam je oduzeto i uskraćeno u poslednje 24 godine”, rekao je Dončić agenciji Beta. On se pozvao na američkog predsednika Frenklina Ruzvelta i istakao da traže te četiri slobode – izražavanja, religije, življenja sa osnovnim potrepštinama, kao i slobodu života bez straha.

“Mi Srbi sa Kosova i Metohije smo danas u 21. veku lišeni ovih prava na svom vekovnom kućnom pragu. Tražimo ispunjenje ovih zahteva jer su Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi i preti im još jedan pogrom, zato smo se aktivirali”, rekao je Dončić.