петак, април 12, 2024

Ukrajinsko predsedništvo pozdravilo odluku Suda u Hagu o hapšenju Putina

Slične objave

Podeli

KIJEV, 17. marta 2023. (Beta-AFP) – Predsedništvo Ukrajine pozdravilo je danas odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o izdavanju naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, koji ga sumnjiči za ratne zločine “deportacije” dece iz Ukrajine.

“To je samo početak”, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsedništva Andrij Jermak i dodao da takoše pozdravlja odluku Suda u Hagu o nalogi za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke u Kancelariji predsednika Rusije za prava dece.

Jermak je rekao da će “međunarodni kriminalci odgovarati za krađu dece i druge međunarodne zločine”. Ukrajinsko tužilaštvo takođe je pozdravilo odluku MKS-a smatrajući je istorijskom. “Međunarodni lideri će tri puta razmisliti pre nego što mu (Putinu) pruže ruku”, izjavio je glavni tužilac Andrij Kostin.

Drugi zvaničnik ukrajinskog predsedništva Mihajlo Podoljak ocenio je da se tom odlukom “svet menja”. “To je početak kraja za Rusiju u njenom sadašnjem obliku na međunarodnoj sceni”, napisao je Podoljak na Tviteru.

Kremlj: Nečuvena i neprihvatljiva odluka MKS

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud i da njegove odluke smatra pravno ništavim, nakon što je ta institucija izdala nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Peskov je rekao da Rusija tu današnju odluku suda sa sedištem u Hagu smatra “nečuvenom i neprihvatljivom”. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom odluke Međunarodnog krivičnog suda, ponovila je stav Moskve da ne priznaje tu instituciju. “Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, ni sa pravne tačke gledišta”, kazala je Zaharova.