среда, април 24, 2024

MKS izdao nalog za hapšenje Putina zbog ratnih zločina u Ukrajini

Slične objave

Podeli

HAG, 17. marta 2023. (Beta-AP) – Međunarodni krivični sud u Hagu saopštio je danas da je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, po optužbi za ratne zločine zbog njegove moguće umešanosti u otmice dece iz Ukrajine.

Sud je naveo da se Putin sumnjiči za “ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju“.

Vladimir Putin (Foto: HuffPost)

Zbog sličnih optužbi, sud sa sedištem u Hagu je danas izdao i nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke u Kancelariji predsednika Rusije za prava dece.

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda Pjotr Hofmanski izjavio je da su naloge za hapšenje Putina i Lvove-Belove izdale sudije te institucije, ali da je na međunarodnoj zajednici da ih sprovede. Sud nema sopstvenu policiju koja bi mogla da deluje na osnovu izdatih naloga. “Međunarodni krivični sud radi svoj deo posla. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje naloga zavisi od međunarodne saradnje”, kazao je Hofmanski.

Suđenje nekom državljaninu Rusije pred Međunarodnim krivičnim sudom još je daleko od realnosti, pošto Moskva ne priznaje nadležnost tog suda, što je ove nedelje potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, i ne izručuje svoje državljane.

Ni Ukrajina nije član Međunarodnog krivičnog suda, ali ga je ovlastila da se bavi zločinima na njenoj teritoriji. Tužilac Suda Karim Kan posetio je Ukrajinu četiri puta od otvaranja istrage pre godinu dana.

Sud je saopštio da je njegovo pretpretresno veće utvrdilo da postoje “osnovani razlozi za uverenje da je svako od osumnjičenih odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju, na štetu ukrajinske dece”.

U saopštenju se navodi i da “postoje osnovani razlozi za uverenje da gospodin Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost” za otmice dece “zato što je počinio ta dela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih, i zbog toga što nije adekvatno izvršio kontrolu nad podređenim civilima i vojnicima koji su počinili ta dela”.

Prema juče objavljenom izveštaju o istrazi, koja se vodi uz podršku Ujedinjenih nacija, ruski napadi na civile u Ukrajini, uključujući sistematsko mučenje i ubijanje u okupiranim područjima, ratni su zločini, a moguće i zločini protiv čovečnosti.

Tokom opsežne istrage otkriveni su i zločini počinjeni nad Ukrajincima na teritoriji Rusije, uključujući deportovanu ukrajinsku decu sprečenu da se ponovo spoje sa svojim porodicama, sistem “filtracije” putem kojeg su izdvajani Ukrajinci za pritvor, kao i mučenje i nehumane uslove pritvora.

Vučić: Ima li iko pameti da ovom ludilu stane nakraj

Aleksandar Vučić (Foto: SOTT.net|)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom vesti da je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog ratnih zločina u Ukrajini, da je “jedino sigurno da idemo u pravcu dalje eskalacije kojoj nema kraja”.

On je, tokom posete Sremskom okrugu, rekao da se “plaši da se možda ide čak u pravcu najvećeg sukoba koji je ikad bio”.

“Ima li iko pameti da ovom ludilu stane nakraj, iko u svetu, da li neko razume kakvim se posledicama ide?”, rekao je Vučić.