среда, фебруар 21, 2024

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. januara 2022. (Beta) – Povodom Dana Republike Srpske (RS), 9. januara, na banjalučkom Trgu Krajine danas je održan svečani defile u kojem je učestvovalo 2.700 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i civilnog sektora.

U defileu su osim ešalona MUP Republike Srpske, učestvovali i studenti, sportisti, poštari, predstavnici lovačkih udruženja, kao i pripadnici moto kluba “Noćni vukovi”, koji se dovode u vezu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Defileu su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Darija Kisić Tepavčević, ambasador Rusije Igor Kalabuhov i brojne druge zvanice.

Medju zvanicama su bili i Darko Mladić, sin ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, osudjenog u Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici, kao i general Vinko Pandurević, koji je odslužio zatvorsku kaznu za ratne zločine u Srebrenici.

Defileu je prisustvovao i princ Filip Karadjordjević, kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, dok na svečanoj tribini nije bilo predstavnika opozicionih političkih partija.

Okupljenima su se obratili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Cvijanovićeva je istakla da nikada neće odustati od Repubike Srpske, dok je Dodik naveo da je Republika Srpska “naša država, ma kako neko na to gledao i to osporavao”.

Dok je trajao defile, na Trgu Krajine je bio Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, koji je držao transparent sa natpisom “Pravda za Davida”.

“Hapsi, hapsi, hapsi. Ubili ste mi dete. Vi ćete mi zabraniti da hodam kroz moj grad. ‘Pravda za Davida’ će stajati na strani pravde za Davida, a oni svi drugi tamo su na strani ubice. A vi glasajte za njih”, uzvikivao je Dragičević.

Oko njega je bio veliki broj policajaca.

Republika Srpska danas proslavlja Dan republike, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatorskim u odnosu na građane ovog bh. entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.