субота, јул 13, 2024

Broj poginulih u Pojasu Gaze premašio 10.000, među njima više od 4.000 dece

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/GAZA, 6. novembra 2023. (Beta) – Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze premašio 10.000 od početka rata.

Portparol ministarstva Ašraf al-Kidra rekao je novinarima 31. dana rata da je poginulo 10.022 ljudi, prenela je agencija Frans pres. Većina ih je ubijena u izraelskim udarima iz vazduha, ali Izrael tvrdi da je više od 500 pogrešno ispaljenih raketa iz Gaze palo unutar te teritorije.

Portparol ministarstva je rekao da je najmanje 292 Palestinaca ubijeno u noći između nedelje i ponedeljka u intenzivnom bobmardovanju izraelske vojske koju je optužio da je “izvršila 19 masakra u poslednjim satima”.

Od početka rata većina poginulih bili su civili, među njima više od 4.000 dece.

Bilans žrtava objavljen danas predstavlja mračnu prekretnicu u najsmrtonosnijem sukobu od osnivanja Izraela pre 75 godina, navodi AP i dodaje da nije precizirano koliko je među poginulima civila, a koliko boraca.

Rat je izbio 7. oktobra kada su ekstremisti Hamasa probili graničnu ogradu, iz Pojasa Gaze ušli na južnu izraelsku teritoriju i ubili više od 1.400 ljudi i oko 240 odveli kao taoce u nasilju koje je Izrael označio kao najsmrtonosnije na Jevreje od holokausta.

Izraelska vojska je odgovorila napadima iz vazduha, a usledila je kopnena invazija.