уторак, март 5, 2024

Protest ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 9. JANUARA 2022. – Oko stotinu građana okupljenih oko inicijative “Buđenje građana” održali su danas mirne proteste ispred Ambasade Srbije u Sarajevu “zbog aktuelnog rukovodstva te zemlje i strepnje hoće li se rat i nasilje ponoviti.
Demonstranti su, piše Oslobođenje, imali nekoliko pitanja za predstavnike srbijanske vlasti zbog političke krize koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu:
“Vučiću, kada će prestati proizvodnja kriza u regionu?”, “Vučiću, šta je prioritet: Srpski svet (velika Srbija), zaštita Milorada Dodika, životi građana BiH”, “Da li je odlazak na proslavu neustavnog Dana entiteta RS poštovanje suvereniteta BiH?”, samo su neke od poruka koje su upućene s današnjih protesta.
foto: Oslobođenje
1. Da državni organi Republike Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta BiH ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9.januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da Republika Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da Republika Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da Republika Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.

D. B.