понедељак, мај 27, 2024

Kurti: Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom zasnovan na uzajamnom priznanju

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 19. oktobra 2022. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je posle današnjeg sastanka sa izaslanikom SAD za dijalog Gabrijelom Eskobarom da je Kosovo spremno da postigne sporazum sa Srbijom koji bi bio zasnovan na uzajamnom priznanju.

“Kroz spremnost za sastanke, volju za dogovorima i konkretne predloge koje dajemo, Republika Kosovo je pokazala da je konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga. Spremni smo i posvećeni da postignemo pravno obavezujuće sporazume za normalizacija odnosa, sa uzajamnim priznavanjem u centru”, rekao je Kurti u nenajavljenom obraćanju novinarima.

Američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine izjavio je da SAD “podržavaju put Kosova”. “Ponosan sam što mogu da kažem da je Kosovo mnogo doprinelo našoj zajedničkoj agendi i mislim da su događaji ove nedelje na Kosovu važan pokazatelj kako Kosovo doprinosi, na pozitivan način, zajedničkoj agendi za demokratiju i slobodu”, rekao je Eskobar.

Eskobar će se tokom posete Kosovu sastati i sa predstavnicima opozicionih stranaka dok će sutra u Beogradu razgovarati sa srpskim zvaničnicima.