среда, фебруар 21, 2024

Crnogorska poslanica: Pretresali su me na beogradskom aerodromu

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 3. jula 2021. (Beta) – Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković, izjavila je da to što je na ulasku u Srbiju, na beogradskom aerodromu, doživela neprijatnosti i što su je pretresali, govori da u Srbiju “nisu dobrodošli oni koji dijele civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti”.

“Nevjerovatno je koliko zvanična vlast u Srbiji nanosi štetu samom srpskom narodu namećući mu svijest o kolektivnoj odgovornosti, iako se Deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine, u stvari individualizuje krivica za taj zločin. Što znači da za genocid u Srebrenici nije kriv srpski narod, već pojedinci, što je dokazano i presudama Haškog tribunala”, kazala je Draginja Vuksanović Stanković za vojvođanski portal Autonomija.

Uprkos tome što je imala diplomatski pasoš, policija je Draginju Vuksanović Stanković zadržala duže od sata, pretresla ju je, kao i njen kofer, torbu, novčanik. Ona je za Autonomiju kazala da je to neće ni pokolebati, ni obeshrabriti da se i dalje bavim svojim poslom i zalaže za civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti, jer – dodala je – samo na tim temeljima Crna Gora može ući u Evropsku uniju i postati njena uvažena i poštovana članica.

“Nikada sebi neću dozvoliti da budem izdajnik svoje države da bih ušla u Srbiju, zemlju koju volim, u kojoj je rođena moja majka i živi moja ujčevina. Uvijek ću služiti svome narodu i Crnoj Gori, a nikada neću biti vazal niti zvanične Srbije, niti bilo koje druge države”, poručila je Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je, kao prevaru i neistinu okarakterisala izjave predsednika Srbije Aleksandara Vučića da u Crnoj Gori postoje dva ravnopravna nacionalizma – crnogorski i srpski. “To je prevara i neistina ravna onoj da je Nemačka ušla u rat sa Britanijom i Francuskom zato što su joj one nametnule rat. Ne može postojati crnogorski nacionalizam, ako je njegova osnova multietničko društvo, antifašizam i evropska ideja. Takav nacionalizam ne postoji nigdje na svijetu. I da budem iskrena i do kraja otvorena, zbog ‘crnogorskog nacionalizma’ nije nikad kapnula ni jedna suza. Rezultat srpskog i drugih agresivnih velikodržavnih nacionalizama i politike velikodržavlja su stotine hiljada grobova i milioni raseljenih za samo četiri godine od 1991. godine”, navela je Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da je Crna Gora uspešno savladala prvi nalet “velikosrpskog nacionalizma” i da je sigurna da će sledeće “nasrtaje” savladati lakše, za što potrebna i mobilizacija ukupnog građanskog potencijala Crne Gore. “I međunarodne okolnosti i neke promene na tom planu idu značajno u korist građanskim snagama u Crnoj Gori, ali i regionu, dok s druge strane obeshrabruju nacionaliste i protagoniste velikodržavlja koji bi se opet igrali malo sukoba i ‘ćeranja’ na ovim prostorima. No pasaran!”, poručila je Vuksanović Stanković.

Crnogorska poslanica je ocenila da je Srpska pravoslavna crkva glavni katalizator i inspirator politike velikosprskog nacionalizma. “A ta politika je, u kombinaciji sa istorijskim revizionizmom, pogubna za region u cjelini, a time i za srpski narod. Tragično je što nikakve pouke nisu izvučene iz destrukcije s kraja prošlog vijeka”, rekla je Draginja Vuksanović Stanković.