петак, мај 24, 2024

Putin proglasio ratno stanje na okupiranim ukrajinskim teritorijama

Slične objave

Podeli

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je danas ratno stanje u četiri okupirana regiona Ukrajine, čiju je aneksiju nedavno proglasila Moskva. Putin je ovo rekao na sastanku Saveta bezbednosti u trenutku kada proruske vlasti u Hersonu evakuišu taj grad, a Rusi nasilno napadaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Proglašenje ratnog stanja u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju zahtevalo bi od Kremlja, makar formalno i pravno, još čvršću kontrolu nad ta četiri ukrajinska regiona, piše Index.hr.

Članovima saveta poručio je: „radićemo napeto i ritmično, računam na vašu podršku“, prenosi RIA Novosti.„Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru okvir ruskog zakonodavstva.

Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnog stanja u ova četiri konstitutivna entiteta Ruske Federacije. On će odmah biti upućen na odobrenje Savetu Federacije“, pojasnio je Putin. Ruski lider je napomenuo da je kijevski režim odbio da prizna izbor stanovnika ovih regiona i da odbija bilo kakve predloge za pregovore.

Putin je takođe uveo „srednju nivo reakcije“ u regijama koje graniče s Ukrajinom a koja podrazumeva kontrolu svih putovanja građana i njihovo premeštanje u „sigurnije“ regije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da s obzirom na vesti o zatvaranju granica u Rusiji da to „nije planirano“, te da se neće uvoditi nikakva ograničenja za napuštanje zemlje.