среда, мај 22, 2024

Novak ni na nebu ni na zemlji

Slične objave

Podeli

Piše: Vasiljko Vukoje (Adelaida)

Vasiljko Vukoje (foto: lična arhiva)

Tri mjeseca prije početka otvorenog prvenstva Australije u tenisu  2023., teniski savez ove države pustio je u prodaju preko 900 000 karata, i što bi značilo, ako se sve  prodaju da bi to bio rekord svih vremena.

Ali, pitanje svih pitanja kod mnogobrojnih zaljubljenika u tenis jeste da li će Novak Đoković, deveterostruki osvajač AO, dobiti dozvolu za nastup ili neće. Poznato je da je ove godine Đoković deportovan iz Melburna jer nije vakcinisan i tako po mišljenju drugostepenog suda u Australiji, nije stekao uslove, da nastupi na prvom Grand slamu godine.

Vlada Australije istovremeno je donijela odluku da se Đokoviću, zbog kršenja propisa, zabrani ulazak u tu zemlju tri godine, dakle do 2025.

Premda je do početka turnira koji se igra od 16. do 29. januara 2023. godine preostalo dosta vremena, a znajući kolika je težina Novaka Đokovića u teniskom sportu, direktor turnira Craig Tiley prije nekoliko dana izjavio je da se teniska federacija Australije neće miješati u odlučivanje hoće li Novak igrati ili neće, nego će konačnu odluku donijeti Imigracioni advokati, koji će pravnim proučavanjem ovogodišnje deportacije, predložiti Vladi Australije konačnu odluku.

U međuvremenu javne mreže “gore” od navijača Novaka Đokovića koji ističu njegovu diskriminaciju u odnosu na druge sportiste koji nevakcinisani ulaze u Australiju i nesmetano nastupaju na takmičenjima, ali pri tome zaboravljaju činjenicu da je bivša vlada zamjerala jednom od najvećih igrača bijelog sporta u istoriji, njegovu u najmanju ruku neiskrenost kada je, kako pišu novine u Australiji, prilikom dolaska na aerodrom u Melbourne, rekao da nije imao koronu prije dolaska u Australiju, iako se par dana kasnije otkrilo da je još na pripremama u Beogradu, treći put obolio od virusa koji je poharao svijet posljednje dvije godine.

Nema sumnje da će se lomiti koplja  oko dolaska i nastupa Novaka Đokovića na AO, a da će možda u konačnosti presuditi finansijski razlozi, jer organizatori vrlo dobro znaju da broj prodatih karata i te kako zavisi od konačnog rješenja slučaja Novaka Đokovića. Potpisnik ovih redaka može sa sigurnošću da potvrdi čitaocima da u najavama Australian Opena na njihovim online i društvenim mrežama, nema ni slova, ni sličice o čovjeku koji je apsolutni rekorder u broju pobjeda na teniskim terenima u Melbourneu