петак, јул 12, 2024

Berbok: BiH jedino kao celovita zemlja može u EU

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 5. marta 2024. (Beta) – Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina (BiH) može da uđe u Evropsku uniju (EU) “jedino kao celovita zemlja”.

“Secesionističke fantazije ćemo jasno imenovati. Samo jedinstvena BiH može ući u Evropsku uniju. O tome sam posebno razgovarala sa članicom Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda (Željkom Cvijanović)” – rekla je Berbok novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova BIH Elmedinom Konakovićem.

Govoreći o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU, ona je ocenila da je ovo istorijski trenutak za tu zemlju. “BiH se nalazi na odlučujućoj raskrsnici. Postoje trenuci u istoriji u kojima se mora uhvatiti trenutak, prilika”, naglasila je Berbok.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke osvrnula se i na uticaj Rusije u BiH, navodeći da je “zabrinjava retorika” u vezi sa pogledima na Rusiju, ocenivši da se takva retorika koristi kao “sredstvo za razdvajanje”. Prema njenim rečima, sve to utiče na stabilnost zemlje i na ulaganja u BiH, zbog čega je pozvala vlasti u Banjaluci da na EU putu “koračaju zajedno sa ostalima”.

“Očekujemo izveštaj Evropske komisije koji će oceniti napredak na putu ka otvaranju pristupnih pregovora. Taj izveštaj će činiti osnovu za odluku o sledećim koracima”, kazala je Berbok.

Nemačka šefica diplomatije pozvala je na usvajanje tehničkih izmena Izbornog zakona BiH, koje bi omogućile fer i poštene izbore. “Lokalne zajednice su jako važne za demokratiju. Jako su važni lokalni izbori. Tu postoje preporuke OEBS-a kako bi ovi izbori bili fer. Ostaje samo nekoliko sedmica da lideri usvoje ove promene”, ocenila je Berbok.

Po njenim rečima, bila bi velika šteta ako bi visoki predstavnik Kristijan Šmit, koristeći “bonska ovlaštenja”, morao doneti ovaj zakon. Berbok je ukazala i na važnost usvajanja zakona o sukobu interesa, kao i zakona o borbi protiv terorizma.

“Usvajanje zakona o borbi protiv terorizma važan je deo slagalice. Važan je zakon o sukobu interesa. Za nas je posebno važno da se borimo protiv korupcije snažno i odlučno, kako bi korak u EU vodio ka vladavini pravne države i kako bi se jačala demokratija, sve u službi građana i građanske države”, naglasila je ona.

Na kraju je istakla da bi BiH mogla da obogati EU. “Ovde stoje jedne pored drugih stoje džamije, crkve i sinagoge i BiH može biti velika inspiracija za Evropu”, ocenila je Berbok.

Navela je da je u Sarajevu pre trideset godina “odbranjena evropska ideja”. “Jednako kako danas srce Evrope kuca u Kijevu, 90-ih godina je ovde kucalo u opkoljenom Sarajevu”, kazala je Berbok.