понедељак, април 22, 2024

Besni “rat” lekara u Kliničkom centru Niš: Pljušte prijave i sabotaže, pacijenti trpe, a Ministarstvo zdravlja „mudro“ ćuti

Slične objave

Podeli

Ana Marković (N1)

Od kako su kardiohirurzi u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, u aprilu prošle godine, eliminisali liste čekanja, a potom najavili i moguće učešće na lokalnim izborima u ovom gradu, napadi na kompletno osoblje Klinike za kardiohirurgiju se, prema rečima direktora prof. dr Dragana Milića, ne smiruju. Krivične prijave, upadi policije, ukidanje reagenasa za laboratoriju, pa čak i “onemogućavanje” reizbora doktora Milića na mesto redovnog profesora Medicinskog fakulteta, deo su sabotaža, koje, kako kaže ovaj kardiohirurug, vrši uprava UKC Niš, na čelu sa prof. dr Zoranom Perišićem, koji sve navode negira, dok pacijenti trpe posledice njihovih sukoba, koji traju gotovo godinu dana.

Od aprila 2023. do danas, međutim, nijednog trenutka nije bilo reči o smeni dr Perišića ili dr Milića, a Ministarstvo zdravlja se do sada, po ovom pitanju, nije oglašavalo.

Pacijenti Klinike za kardiohirurgiju trpe posledice “rata” dva doktora, a ovo je jedina kardiohirurška ustanova u zemlji, u kojoj srčani bolesnici ne idu na listu čekanja. Bez ove privilegije će, nažalost, ostati, ukoliko se tenzije, pretnje i sabotaže u UKC Niš, ne smire.

Interes pacijenata na prvom mestu, a sukobi ne prestaju 

“Uprava KC Niš ukinula je nabavku reagenasa za laboratoriju gde radimo testove za hemostazu (kojom se procenjuje sklonost ka krvarenju ili trombozama). Nakon 15 godina niška kardiohirurgija prinuđena je da prekine sa radom kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika”, napisao je prof. dr Milić, 1. marta, čime je ukazao na moguće “veštačko” formiranje listi čekanja.

Prof. dr Dragan Milić (Foto: nova.rs)

Međutim, na njegovu optužbu, da je uprava kriva, ubrzo je stigao odgovor direktora Kliničkog centra, prof. dr Zorana Perišića, koji je opovrgao ove tvrdnje.

On je, pre svega, istakao da je interes pacijenata najvažniji.

„U centralnoj laboratoriji danas je instalirana oprema koja koristi reagense centralizovane javne nabavke, a kojima se rade procedure koje traži Кlinika za kardiohirurgiju“, naveo je Perišić u delu saopštenja, objavljenom na zvaničnoj stranici UKC Niš.

Međutim, sa Klinike za kardiohirurgiju, za Nova.rs kažu da dva meseca šalju upozorenja da će ostati bez potrošnog materijala, zbog čega će sada ispaštati pacijenti.

“Naši pacijenti su uznemireni i uplašeni, kao i osoblje. Ministarka se nije oglašavala, ali to izgleda nije njen posao. Dala nam je do znanja šta misli kad je produžila mandat direktoru na dve godine. Od 1995. godine, od kada radim ovaj posao, nije mi se ovako nešto desilo. Ovo je debakl, totalna kataklizma, urušavanje Kliničkog centra. Uprava UKC-a u svom saopštenju piše da kad budemo iskazali potrebe za materijalom – dobićemo ga, a mi smo ih iskazali još 12. januara, a oni dva meseca nisu mogli da obezbede potrošni materijal”, kaže za Nova.rs prof. dr Dragan Milić.

Foto: privatna arhiva

„Ne vodi se bolnica kao SNS“

Rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju obraćalo se Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

“Rekli smo im da ćemo stati sa radom, ako nam se ne obezbede potrebne reagense. Situacija u zdravstvu koju vide pacijenti je za njih poražavajuća. Ipak podrška koju imamo od građana je izvršila pritisak na rukovodstvo. Tražili su da postavmo specifikaciju za hitnu nabavku potrošnih materijala. Rečeno nam je da ćemo sutra dobiti reagense na revers, a za 10 dana kompletan materijal. Međutim, ne smemo da fakturišemo te reagense na revers, jer nisu po zakonu uneti na Kliniku. Ti reagensi nisu zakonski prošli nabavku, tako da ćemo čekati one koji nam sleduju za 10 dana, što znači da do tada nećemo raditi i opet će trpeti pacijenti”, naglašava profesor Milić, koji je oštro reagovao na saopštenje UKC Niš, tekstom na svojoj Fejsbuk stranici.

On ističe da direktor Perišić pokušava da vodi bolnicu, onako kako se upravlja političkom partijom.

“Perišić je jedan od rukovodioca SNS u Nišu, ali on ne shvata da ne može partiju da vodi isto kao Klinički centar, koji je organizacija struke. Nikako da napravi tu distinkciju. Hoće da nas ućutka jer se zalažemo za prava pacijenata. To se nekome od rukovodećih kadrova ne sviđa, a u pitanju su oni koji ‘treba’ da traju, izgleda, do sudnjeg dana”, kaže doktor Milić.

“Perišić ostaje do daljeg jer mu je ministarka produžila mandat, a ja nikada neću podneti ostavku. Ako bude hteo da me smeni, ima tu moć, ali mora da ima i obrazloženje. Možda će me smeniti zbog eliminacije liste čekanja, a ako je to za smenu, onda u redu. Pokušava krivičnim prijavama, i na razne druge načine, ali mu ništa ne prolazi”, objašnjava profesor Milić.

Od krivičnih prijava do nestanka reagenasa

Podsetimo, niški kardiohirurzi su u aprilu 2023. eliminisali liste čekanja za operacije na srcu, radeći besplatno, uzastopno 12 vikenda, tačnije gotovo 100 dana, nakon čega su zdravstvenim vlastima u Srbiji, očigledno gurnuli “prst u oko”, pa umesto nagrade i aplauza, dobili krivične prijave, policiju na vratima, ukidanje materijala za rad.

Naime, u novembru prošle godine, kandidatura za redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Nišu, ali i najava o mogućem političkom angažmanu, prof. dr Dragana Milića, pokrenula je lavinu pritisaka i ucena od strane ljudi na rukovodećim položajima, među kojima su, kako on tvrdi, i dekanica ove akademske ustanove, ali i direktor UKC Niš.

Početkom 2024. usledile su čak četiri kirivčne prijave protiv Klinike za kardiohirurgiju, a početkom februara Klinički centar u Nišu formirao je komisiju koja će ispitivati da li se na Kardiohirurgiji opravdano troši lek Simdax, koji se propisuje za jako oštećeno srce. Podnete su ukupno četiri prijave, a komitet ih je na poslednjoj sednici sve odbacio.

To, nažalost, nije sve, agonija se bez pauze nastavila, kada je krajem februara protiv medicinskog tima Klinike za kardiohirurgiju, stigla još jedna, anonimna, krivična prijava, zbog korišćenja video-nadzora. Kardiohirurzi optuženi su da video-nadzor na Klinici „nije deo mreže Univerzitetskog kliničkog centra“.

Poslednje u nizu bilo je ukidanje reagenasa za laboratoriju hemostaze.

O situaciji u UKC Niš, sukobima sa rukovodstvom Klinike za kardiohirurgiju, posledicama po pacijente, Nova.rs je pitala prof. dr Zorana Perišića, direktora niškog Kliničkog centra, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Takođe, o epilogu “rata” dva doktora u Kliničkom centru, koji pokriva celu južnu Srbiju, o rešenju za sukobe među rukovodećim kadrom, koji se negativno odražava na pacijente, ali i na kompletno osoblje, pitali smo i Ministarstvo zdravlja. Takođe, do objavljivanja ovog teksta, odgovor nije stigao.