среда, фебруар 28, 2024

Jeremić: Ne bi me čudilo da Ponoš pokuša da izvuče neke ljude iz NS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. aprila 2022. (Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je juče da ga ne bi čudilo da njegov nekadašnji saradnik Zdravko Ponoš pokuša da “izvuče neke ljude” iz te stranke, imajući u vidu “način na koji je obezbedio” predsedničku kandidaturu.

“Njegova kandidatura je lansirana na način koji je po meni sa one strane političke etike i elementarnog dostojanstva… Sa Zdravkom Ponošem sam poslednji put razgovarao na sastanku koalicije krajem januara, kada sam mu čestitao na kandidaturi, i rekao da ću predložiti Predsedništvu Narodne stranke da je podrži, uprkos tome kako je u javnosti nametnuta”, rekao je Jeremić u intervjuu listu Danas.

Jeremić je dodao da je zapanjen Ponoševom izjavom da “ne zna da li je Jeremić glasao za njega”, jer je na dan izbora na društvenim mrežama pozvao sve da to učine, a Ponoš to podelio svojim pratiocima.

“Sve što na to mogu da kažem je da svako polazi od sebe i da je karakter sudbina. S obzirom da je iza nas gotovo dve decenije saradnje, o našim odnosima radije ne bih govorio u javnosti. Ne verujem da je Ponoš učešćem na ovim izborima ispunio svoje političke ambicije”, naveo je Jeremić.

Na pitanje o rezultatima izbora, Jeremić je odgovorio da iako će Narodna stranka pojedinačno imati više narodnih poslanika od bilo koje druge stranke opozicije, rezultatima ne može biti zadovoljan niko ko se nadao kraju režima i početku uspostavljanja normalnog demokratskog poretka u Srbiji nakon izbora.

Jeremić je dodao da predsednik SSP Dragan Đilas ni sa kim iz koalicije nije prethodno konsultovao o odlasku na sastanak sa predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem.

“Rekli smo mu da to nije dovoljno promišljen korak i savetovali ga od toga odustane, ili da barem sačeka dok ne budu proglašeni konačni rezultati beogradskih izbora. Nije hteo ni da čuje. Zaista mi nije jasno čemu tolika žurba, i kakav to legitimitet Vučić i Đilas imaju da razgovaraju o razrešenju ‘krize u Beogradu’ koju su proglasili”, upitao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će SNS i SSP po svoj prilici zajedno imati većinu odbornika u gradskoj skupštini, ali ako svoj legitimitet na tome zasnivaju, i stoga se dogovaraju šta i kako dalje u Beogradu, onda je po sredi de fakto tehnička koalicija te dve stranke na nivou grada, koja “može da odluči da su nam potrebni novi izbori ili bilo šta drugo”.
NS

“Narodna stranka neće biti deo te koalicije, niti učestvovati u zaobilaženju institucija i izigravanju narodne volje. Nije narod u Beogradu glasao za to da se Vučić i Đilas posle izbora dogovaraju oko sudbine prestonice na Andrićevom vencu, i to pre nego što su svi glasovi izbrojani i utvrdila se konačna raspodela mandata”, rekao je Jeremić.