среда, мај 29, 2024

Aris Movsesijan: Vučić jedini evropski predsednik koji je čestitao Putinu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. mart 2024. – „Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima“, piše u Članu 1. Ustava Republike Srbije. Međutim, evropske vrednosti iz Ustava izgleda da za Vučića ne važe kada je u pitanju Putin.” rekao je Aris Movsesijan, potpredsednik Pokreta slobodnih građana.

Movsesijan dodaje: “Aleksandar Vučić pridružio se predsednicima Irana, Turske, Kine, Severne Koreje, Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana, čestitajući Putinu na pobedi na “izborima”, na kojima su mogli da učestvuju samo podobni protivkandidati. Tako je Vučić postao jedini predsednik evropske zemlje koji je Putinu uputio čestitku, čime je poslao jasnu poruku da ga ne interesuje ni sprovođenje srpskog Ustava niti međunarodnih obaveza.”

“Jer, u evropske vrednosti sigurno ne možemo svrstati eliminaciju svih ljudi koji drugačije razmišljaju: opozicionara koji su „nesrećno poispadali kroz prozore“, ali i građana koji su utočište od režima potražili svuda u svetu, pa i u Srbiji. Šta o Putinu misle njegovi sunarodnici koji žive u Srbiji, pokazali su na izborima, sprovedenim u Beogradu, gde je protiv Putina glasalo čak 97 posto građana. Šta o Vučiću misli Putin, pokazao je time što mu nije čestitao na “pobedi”, pa sad Vučić mora da piše pismo podrške.” kaže Movsesijan.

“Država u kojoj građani misle jedno i žele evropske vrednosti, a predsednici drugo, ulagujući se diktatorima, posledica je dugogodišnjeg vođenja “razroke” međunarodne politike SNS-a, koja ima samo upotrebnu vrednost za unutrašnje svrhe. Sada se Vučićevom sedenju na dve stolice bliži kraj, jer je nemoguće, u ovakvom geopolitičkom stanju održati stabilnost, za koju je Vučić do sada dobijao podršku. Čestitke od njegovih starih prijatelja Orbana, Erdogana i Sija, kao i bahreinskog kralja, samo pokazuju da su se stolice već izmakle. PSG će nastaviti da se uprkos svemu bori za evropske vrednosti i Srbiju u EU. ” zaključio je Aris Movsesijan u saopštenju za medije.

D. B.