петак, јул 12, 2024

Jelena Banjac: Srbija prva po smrtnosti od raka dojke

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. mart 2024. – Na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke moramo da podsetimo da je ovo najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji, a porazna je činjenica da se nalazimo na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od ove bolesti, dok se godišnje dijagnoza potvrdi kod čak pet hiljada žena.

“Ključ za lečenje raka dojke su prevencija i rano otkrivanje, a nažalost izveštaj Državne revizorske institucije pokazao je da organizovanim skriningom karcinoma dojke nije obuhvaćeno 75 odsto ciljane populacije. To što smo prvi po smrtnosti od ove bolesti kao i ovako mali procenat pregledanih žena jasno pokazuju stanje u zdravstvenom sistemu i odnos vlasti prema zdravlju žena”, navodi Jelena Banjac, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Banjac je dodala da je Srbija  po učestalosti obolelih žena u proseku Evrope, ali je prva po smrtnosti, pa je jasno da zdravstveni sistem ne funkcioniše, a sistematski pregledi nisu dovoljno promovisani. Prema savetima stručnjaka neophodno je da žene imaju pregled dojke i ginekološki pregled najmanje jednom godišnje.

Stanje u zdravstvenom sistemu je katastrofalno, a građani ne veruju da mogu brzo i efikasno da obave preglede koji su im neophodni. Ministarka Danica Grujičić bi trebala da se bavi time zašto nam žene nisu pokrivene preventivnim pregledima i zašto smo prvi po smrtnosti od raka dojke u Evropi, a ne, kako ona navodi, lažnim listama čekanja na operacije’’, zaključuje Banjac.

D. B.