понедељак, април 22, 2024

Novi Optimizam: Nastavlja se politički progon profesorke Senke Jankov iz Zrenjanina

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 17. avgusta 2023. (Beta) – Pokret “Novi Optimizam” saopštio je da je školski odbor Zrenjaninske gimnazije danas odbio žalbu profesorke Senke Jankov na odluku o tromesečnom smanjenju plate za 20 odsto.

Pokret je precizirao da školski odbor odbio da ukine odluka o disciplinskoj meri “skidanja 20 odsto plate u trajanju od tri meseca”, te to ocenio kao nastavakjenog političkog progona. Jankov, profesorka socijogije je 24. maja suspendovana zbog postavljanja plakata za protest “Zrenjanin protiv nasilja” u gugl učionici i autorskog teksta objavljenog u listu Danas.

Protiv nje je tada pokrenut disciplinski postupak. Tada je rečeno da je Jankov prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja kojim se zabranjuje stranačko delovanje u prostorijama ustanove.

Srbija posle Vučića (Foto Novi Optimizam)

Novi Optimizam je saopštio i da “skoro tri meseca traje njena borba da dokaže da je ovakva mera, u stvari politički progon” i “diskriminacija onih koji ne pristaju na ćutanje i, povrh svega, obavljanje posla tačno onako kako se to od nje traži tim istim Zakonom”. Navodi se i da je nakon brojnih odlaganja i kršenja rokova, 25. jula  direktor doneo rešenje kojim ukida suspenziju, ali izriče “disciplinsku meru skidanja 20 odsto plate u trajanju od tri meseca”.

Dodaje se da je nakon  žalbe na to rešenje, školski odbor danas odbio žalbu Jankov, te da je ona najavila da će pokrenuti sudsku tužbu protiv direktora Milana Radakovića i Zrenjaninske gimnazije.

Školski odbor čine po tri profesora, roditelja i člana lokalne samouprave.