четвртак, јун 20, 2024

Zoran Živković: Briselski sporazum je akt priznanja Kosova od strane Vučićevog režima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. aprila 2023. (Beta) – Nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković izjavio je danas da je Briselski sporazum prvi akt priznanja nezavisnosti Kosova od strane režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i ništa drugo.

“Tad je potpisan sporazum, gde četiri-pet srpskih opština dobijaju neki svoj savez, ali u okviru Republike Kosovo, gde već sede Vučićevi iz Srpske liste koji su učestvovali na izborima nečega što ne priznaju, sede u parlamentu i vladi i voze se kolima sa kosovskim, ne srpskim tablicama, i primaju platu tamo”, rekao je Živković za televiziju N1.

Komentarišući tezu vlasti da ne bi bilo stranih investicija, da nije bilo Briselskog sporazuma, Živković je rekao da je i pre sporazuma bilo investicija, a da je sada “vreme najvećeg zaduživanja Srbije” i najvećeg kriminala u vlasti Srbije, koje može da se poredi “samo sa Miloševićevim 90-ih”.

“Tačno je da se za deset godina ništa nije desilo od onog što tamo piše, ali pitanje je šta da se desi. Čak i insistiranje na ZSO (Zajednici srpskih opština) je priznanje Kosova. Time što Vučić nije to potpisao i što se pravi lud da ne zna o čemu se radi, to ne znači da je to neki veliki uspeh, naprotiv. Briselski sporazum je legalizacija otcepljenja Kosova”, ocenio je Živković.

Ocenio je da je Kosovo nezavisno, a “mi možemo da ga priznamo ili ne”.

“De fakto je priznato od Dačića i Vučića time što su njihovi predstavnici učesnici u vlasti u Prištini. Dačić je potpisao Briselski sporazum sa Hašimom Tačijem, optuženim ratnim zločincem kojem se sad sudi u Hagu”, kazao je Živković.

Dodao je da je “glupost” da će formiranje ZSO nešto da reši, jer “time priznajete nezavisnost Kosova”.

“Da je taj (premijer Kosova Aljbin) Kurti pametan, sutra bi proglasio ZSO i rekao ‘evo, sad možete da se družite, da imate sportske igre, da slavite neke praznike, ali vlast je u vladi i delimično u parlamentu, a to nema veze sa lokalnim samoupravama'”, istakao je Živković.

Prema njegovim rečima, da bi se stanje u Srbiji promenilo, neophodno je da opozicija “počne da radi svoj posao, ne da izigrava većeg Vučića od Vučića, veću budalu od budale”.

“Treba da se okupi kuso i repato, kao u vreme rušenja Miloševića i da kažu – idemo da sklonimo zločinačku, nenormalnu vlast koja ne može da prođe psihijatrijski pregled a kamoli nešto drugo, i da onda imamo demokratsku raspravu da li smo za EU ili ne”, rekao je Živković.

Ocenio je da je od marta 2004. došlo do usporavanja pravca tranzicije, a da “od 2012. imamo kontrarevoluciju, vraća se sve što je bilo u vreme Miloševića”.

Živković je pozvao građane da na narednim izborima ne glasaju “za ovog ili onog političara, već za budućnost svoje dece i porodice”.