среда, фебруар 28, 2024

Zoran Vuletić o budžetu Beograda za 2022. godinu: Mnogo novca za besmislice

Slične objave

Podeli

“Kada se pogleda suma ona jeste istorijska ali pitanje je da li bi to tako bilo da je neka druga partija na vlasti a ne Srpska napredna stranka (SNS) koji je po vertikali na vlasti i u Republici. Nisam siguran, ali ovaj gradski budžet ima konstantno podršku reubličkog budžeta kad god je to potrebno i mogu da se saglasim sa Draganom Đilasom kada kaže da se mnogo novca troši na besmislice, to je prilično tačno, a ono što bih mogao da dodam kao komentar jeste da se radi o budžetu koji će da se potroši u dobroj meri i pre izbora”.

“Prema nekim opredeljenim detaljima, poput deljenja 70.000 tableta (mini računara) koliko je predviđeno da se podeli deci Beograda, sedam hiljada lap-top računara nastavnicima i učiteljima… To je, naravno, lako opravdati ali – zašto sada i zašto se baš pred izbore donosi takva odluka i da se na taj način potroši deo budžeta”.

Na pitanje da li je Beograđanima metro sve bliži zbog činjenice da je čak 37 odsto budžeta predviđeno za „saobraćajnu infrastrukturu“, Vuletić kaže da je metro jako daleko “bez obzira što gospodin Goran Vesić i većina u Gradskoj skupštini kažu da metro već imamo”. Oni su poravnali Makiško polje što je budući depo metroa, a prema izjavama stručnjaka depoi se prave/ravnaju pri kraju ili na kraju radova metroa. Ovde kod nas se to koristi u marketinške svrhe kako bi mogli da preseku vrpce pred izbore. Tačno je da je opredeljeno dosta sredstava za saobraćajnu infrastrukturu ali to je širok okvir odakle će oni moći da zahvate u onom trenutku šta im bude potrebno deo novca”.

Govoreći o muralima, njihovom uklanjanju i aktivnosti na tom planu Vuletić je rekao da je on na poslednje dve sednice Skupštine insistirao da gradonačelnik ili neko već iz gradske vlasti odgovoi “zašto komunalna milicija ne daje podršku inspekciji sa opštine Vračar da se mural Ratka Mladića ukloni i kako je moguće da naša policija dozvoljava da neki ljudi sa kapuljačama i maskirani uspostavljaju vlast na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe kao da je to eksteritorijalna zona”.

Vuletić je od gradonačelnika tražio odgovor “zašto Beograd nema pravilnik o postavljanju murala i da li je mural vrednosno pitanje i vrednosni problem, ili je komunalni. Od gradonačelnika nisam dobio odgovore na ova pitanja i na sledećoj sednici ću, u okviru mini projekta, da predložim da se odvoji deo budžeta kako bi inspekcija Vračara napokon uspešno uklonila taj mural”. On je kazao da se zna da je mural prelakiran i da nije dovoljno da dođe inspekcija i to prekreči običnim krečom, nakon čega “ovi momci koji dobiju praktično obezbeđenje policije to operu i naprave od toga novi performans tako da se ponovo pojavi lik ratka Mladića koji bruka Beograd, bruka Srbiju gradonačelnika i sve nas odbornike i građane Beograda.

Građani Beograda ne žele mural Ratka Mladića i mi ne možemo da se mirimo sa takvim stvarima, rekao je Vuletić za „Probudi se“ Nove S televizije.

D. B.