среда, фебруар 28, 2024

Milanović u Prištini: Založiću se da Kosovo priznaju svi u EU

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 23. decembra 2021. Kosovo mora da kuca na vrata svih onih država koje ga nisu priznale, a Hrvatska će u tome pomoći, kazao je predsednik ove zemlje, Zoran Milanović danas u Prištini. Ocenjuje da je otvoreni Balkan „nebitan“ ukoliko Kosovo nije ravnopravno sa drugim članicama inicijative.

Govoreći o procesu naoružavanja u regionu, kazao je da Srbija dosta ulaže, ali i da će situacija „ostati delikatna“ sve dok Beograd ne prizna Kosovo. Ipak, mišljenja je da ne postoji opasnost za Kosovo, i da će u slučaju da dođe do rata, „susjedna država će moći da ga vodi 15 minuta, tj. dok se ne uključi NATO“.

Prištini nije štedeo komplimente. Oseća se, kazao je, sigurno na Kosovu, jer je „država sa kojom znaš na čemu si“, a impresioniran je vakcinacijom na Kosovu.

Kosovo mora da radi na sebi kako bi ubedilo države koje ga nisu priznale – da to učini, poručila je Osamani. Ona ne veruje da u istoriji slobodnih i nezavisnih država, ne postoji slučaj sa snažnijom argumentacijom.

„Mi imamo snažne argumente za priznanje nezavisnosti Kosova i žrtvovanje našeg naroda za izgradnju ove slobodne države. Štaviše, to je naša dužnost budućim generacijama, dalja putanja, nova perspektiva i da platimo dug palim žrtvama i generacijama, jer danas imamo slobodnu državu“, poručila je Osmani.

Kosovo zaslužuje da ga prizna ceo demokratski svet, sve države UN i nema razloga da do toga ne dođe. Sa druge strane, tvrdi da nije u interesu Kosova da se javno govori o sastancima sa predstavnicima država koje još uvek nisu priznale Kosovo. „To šteti interesima Kosova. Moramo braniti diskreciju koja se često traži od država sa kojima razgovaramo, dok se ne donese odluka“, poručila je Osmani.

“Založiću se da zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine, ovdje se osjećam sigurno”, rekao je hrvatski predsednik.

(Kossev)