субота, јул 13, 2024

Žofre: Opozicija da preuzme ulogu u parlamentu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. marta 2024. (Beta) – Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je danas agenciji Beta da bi opozicija trebalo da “preuzme svoju ulogu i funkcije” u novom sazivu parlamenta, dok paralelno “blagovremena, inkluzivna i transparentna primena preporuka ODIHR-a, pre bilo kojih budućih izbora, mora da ostane prioritet za Srbiju”.

“Skupština privodi kraju proces konstituisanja i uskoro bi mogla da imenuje rukovodstvo i stalna tela i delegacije. U tom kontekstu očekujemo da opozicija preuzme ulogu i relevantne parlamentarne funkcije u skladu sa uobičajenom praksom parlamentarne demokratije. Nadamo se da će opozicija svojim prisustvom u Skupštini i preuzimanjem tih funkcija doprineti ubrzanju procesa pristupanja EU i reformskoj agendi”, rekao je Žofre.

On je dodao da “paralelno, prioritet za Srbiju mora da ostane blagovremena, inkluzivna i transparentna primena preporuka ODIHR-a, pre bilo kojih budućih izbora”.

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u ponedeljak, 18. marta, konstitutivnu sednicu 14. skupštinskog saziva. Trebalo bi da budu izabrani rukovodstvo Skupštine i članovi radnih tela. U skupštinsku proceduru ranije je stigao predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana dosadašnja premijerka Ana Brnabić.