недеља, јул 21, 2024

Plenković: Rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podele u crnogorskom društvu

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 29. juna 2024. (Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Dubrovniku da juče usvojena rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podele u crnogorskom društvu.

On je u izjavi novinarima, na marginama Dubrovnik foruma, rekao da je rezolucija koju je usvojila Skupština Crne Gore “odraz namera” koje nisu dobrosusedske, ni partnerske, prenela je agencija Hina.

Ranko Krivokapić (Foto: alchetron.com)

Plenković je naglasio da Hrvatska zadržava pravo da reaguje na takvu rezoluciju i ocenio da je ta tema bila prouzrokovana time što je Crna Gora podržala rezoluciju o Srebrenici u UN, pa se oni koji su izglasali rezoluciju o Jasenovcu, sada od nje “pokušavaju oprati”.

Plenković je ranije, u govoru na Dubrovnik forumu, rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju o Jasenovcu, a da se “nikad dosad nije bavila tom temom”.

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je takođe u Dubrovniku, rekao je da je rezolucija ponižavajuća za Crnu Goru, ali i za region u celini. On je ocenio da su oni koji su usvojili rezoluciju o Jasenovcu “deo kvislinškog nasleđa u Crnoj Gori, četničkog pokreta i svega ostalog”.