четвртак, април 18, 2024

Zaharova: Srbiji bi štetila saradnja sa Zapadom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/MOSKVA, 14. februara 2023. (Beta) – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, saopštila je da bi po Srbiju bilo štetno da izabere saradnju sa Zapadom umesto s Moskvom.

Ona je, prenosi TASS, u izjavi u ponedeljak uveče dodala da Moskva zna da je Srbija svesna vrednosti partnerstva s Rusijom dok “emisari Vašingtona, Brisela i drugih zapadnoevropskih prestonica vrše žestok pritisak na srpske vlasti bukvalno svakodnevno”.

Nacionalni interesi nisu predmet pregovora, Beograd razume nezavisnu vrednost rusko-srpskog strateškog partnerstva i zato se uzdržava od praktičnih mera na štetu naših odnosa. Logika sugeriše da bi suprotan izbor neizbežno doneo nepopravljivu štetu samoj Srbiji“, rekla je ona.

Zaharova je dodala da je svesna kolika je “izdržljivost Beogradu potrebna da nastavi da sarađuje sa Rusijom” i to pod “najžešćim pritiskom Vašingtona i Brisela i njihovih saveznika” koji pokušavaju da Srbiju uvuku u svoje neprijateljstvo prema Moskvi.

“Njihov stvarni cilj nije da stabilizuju region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga nateraju da se pridruži režimu sankcija Rusiji”, rekla je ona.

Zaharova je odbacila, kako je nazvala, spekulacije o tome da navadno Moskva vrši pritisak na Beograd.