недеља, април 14, 2024

Vuletić: U NATO – odmah!

Slične objave

Podeli

Predsednika Građanskog demokratskog foruma i drugi na listi “Srbija na zapadu – Da se struka pita”, Zoran Vuletić ni u emisiji OKO RTS1 nije mimoišlo pitanje o spornim potpisima listi ove koalicije za izbore 17. decembra.

Vuletić je ponovio da su oni (u koaliciji) preko svojih advokata pokrenuli da se sve istraži do kraja ali je Gradskoj izbornoj komisiji zamerio “na načinu na koji su otvorili ovu temu”, ne dajući prednost policiji i sudskim organima da to provere nego su požurili da navodni prekršaj objave na konferenciji za novinare.

Na primedbu da je vlast prikupila potpise podrške ovoj listi, Vuletić je rekao da “Srbiju na zapadu – Da se struka pita” optužuju iz “Srbija protiv nasilja” jer im je ova lista – jedina konkurencija na narednim izborima.

“Optužuju nas da smo Vučićeva (Aleksandar) fantomska lista. To kažu oni koji imaju fantomsku politiku. Oni bi da sistem promene bez menjanja politike, to nije moguća uraditi na način kako to oni zamišljaju – tehničkom vladom. Naši politički konkurenti se plaše našeg učešća na izborima i najviše bi voleli da ne učestvujemo u izbornom procesu”.

Govoreći o Francusko-nemačkom planu za Kosovo, Vuletić napominje da je to Plan Zapada i da ga je predsednik Srbije – usmeno – prihvatio na sastanku u Ohridu i u Briselu, i da taj plan treba implementirati jer daje garancije i Srbima na Kosovu.

Na pitanje da li je koaliciji “Srbija na zapadu – Da se struka pita” politički bliži Aleksandar Vučić ili Dragan Đilas, Vuletić je bio kategoričan, rekavši da su im “podjednako daleki”. On podseća da je u jednom članu Briselskog sporazuma jasno navedeno da dve zemlje, Kosovo i Srbija, neće jedna drugu ometati u procesu evropskih integracija i članstva u međunarodnim organizacijama. “Oni koji se zalažu za sistem bez Evropske unije (EU) i predlažu BRIKS i slično, samo obmanjuju građane.

Da li ste vi za ulazak u NATO i kada usledilo je pitanje? U NATO – odmah! – rekao je Vuletić nakon čega ja usledilo pitanje – kako to objasniti onima kojima je neko stradao tokom bombardovanja Severnoatlantske alijanse. “Tako što im treba reći da je to bila posledica sumanute politike Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja!”.

Predsednik GDF je mišljenja da se treba jasno opredeliti za Zapad i vrednosti koje on nudi i okrenuti se od “lošeg uticaja Rusije i Kine na Srbiju. Da sam ja pitao sankcije Rusiji bih uveo još 2014. godine, posle okupacije Krima i napada na jednu suverenu zemlju – Ukrajinu.

Vuletiću je postavljeno i pitanje kako gleda na mogućnost da njegova lista sastavi vladu u kojo bi, recimo, Dževad Prekazi bio ministar sporta, Svetislav Basara – kulture, informisanja Mijat Lakićević a on premijer… “Nemam šta da dodam”, rekao je Vuletić i napomenuo da su to ljudi “koji su devedesetih godina prošlog veka spasili obraz Srbiji, boreći se protiv nacionalizma je svaki nacionalizam završava u fašizmu”.

Na kraju, Vuletić je podsetio da njegovi politički konkurenti, “nude rusifikaciju, da se ne odriću mešanja u unutrašnja pitanje susednih zemalja (pogledajte šta radi Milorad Dodik, on to ne bi mogao bez Vučićeve podrške), BiH, Crne Gore, oni (Srbija protiv nasilja) su se izmakli od problema ove zemlje!”

D. B.