петак, мај 24, 2024

Vuletić: Aleksandar Vučić otrovnom porukom Hrvatskoj napravio lošu uslugu Srbima u toj zemlji

Slične objave

Podeli

Gostujući u emisiji Otvoreni studio TV Hayat, predsednik Građaskog demokratskog foruma Zoran Vuletić rekao je da su sankcije na uvoz ruske nafte usledile kao logičan potez “jer je Srbija jedina zemlja, osim Belorusije, koja je podržala Rusiju u ovom naopakom ratu”.

Nisam se iznenadio, rekao je Vuleti, i dodao da čak smatra “da je Evropska unija bila suviše tolerantna prema Srbiji”. Poslednja tri meseca dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku iz Saveta Evrope da Srbija – ukoliko želi da se priključi EU – mora da uvede sankcije Rusiji na svih osam nivoa i da svoju politiku uskladi sa politikom Unije, kazao je Vuletić.

Vuletić je istakao da je Srbiji rečeno da u regionu ne može da vodi dosadašnju politiku i da su promena te politike i međusobno priznanje Kosova i Srbije glavni uslov za priključenje EU. “To je logičan ishod politike koju Srbija vodi od 2004. godine, počev od vlade Vojislava Koštunie, politike četiri stuba – Peking, Moskva, Vašington i Brisel.

Govoreći o najnovijim političkim tonovima između Zagreba i Beograda, Vuletić je rekao da je Aleksandar Vučić, šaljući besmislenu i otrovnu poruku Hrvatima “iz svog nekadašnjeg radikalskog ugla objasnio, pre svega Srbima, da su Hrvati krivi za sve nedaće u kojima se nalazimo. To je najlakše reći i najotrovnije je, dodajući da srska premijerka Ana Brnabić ne zna šta govori kada napada Hrvatsku i da se ona, u stvari, obrača Evropskoj uniji”.

Ako neko misli da je Hrvatska donela takvu odluku bez konsultacija sa Briselom – grdno se vara, rekao je presednik GDF i dodao da je Vučić, “braneći svoju propalu politiku pravi lošu uslugu Srbima u Hrvatskoj”, a  odlazak Milorada Dodika  u Moskvu Vuletić smatra samo delimičnim doprinosom lošim porukama Srbiji, ističuči da je kap koja je prelila čašu bilo “ono cinično potpisivanje (na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija!) besmislenog sporazuma Selakovića i Lavrova…

(Ceo razgovor možete pogledati u video prilogu.)

D. B.