среда, мај 22, 2024

Nobelova nagrada za mir aktivistima iz Belorusije, Rusije i Ukrajine

Slične objave

Podeli

OSLO, 7. oktobra 2022. (Beta-AP) – Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljena je danas beloruskom aktivisti za prava zatvorenika Alešu Bjajatskom, ruskoj grupi Memorijal i ukrajinskoj organizaciji Centar za građanske slobode. Pobednika je u Oslu proglasila predsednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Nedelja objavljivanja Nobelove nagrade počela je u ponedeljak dodelom nagrade za medicinu u čast naučnika koji je otkrio tajne neandertalske DNK. Tri naučnika zajedno su u utorak osvojili nagradu za fiziku jer su pokazali da sitne čestice mogu da zadrže međusobnu vezu čak i kada su razdvojene.

Nagrada za hemiju dodeljena je u sredu trojici naučnika koji su razvili načine povezivanja molekula koji se mogu koristiti za dizajniranje ciljanih lekova. Francuska književnica Ani Erno dobila je juče ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost. Nobelova nagrada za ekonomiju za 2022. biće objavljena u ponedeljak, 10. oktobra.

Nobelova nagrada za mir 2021. dodeljena je novinarima Mariji Resi iz Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izržavanja u svojim zemljama.

Nagrada se dodeljuje pojedincu ili organizaciji koja je uradila najviše ili najbolji rad za bratstvo medju nacijama. Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.