понедељак, фебруар 26, 2024

Izborni uslovi: Vučić o najvišim standardima, Đilas o farsi

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. septembra 2021. (Beta) – Danas su uz posredovanje evroparlamentaraca o izbornim uslovima razgovara grupacija stranaka (Nova, SDS, GDF…) sa predstavnicima vlasti.

Pre toga sa evropskim posrednicima susreo se i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Gosti iz EU su ga obavestili o stanju i rezultatima u tom procesu, ističući da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, i izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno, saopštio je Vučićev kabinet.

Vučić je izrazio uverenje da će predizborni proces biti u skladu sa najvišim demokratskim standardima i sa opštom politikom ozbiljnog i odgovornog pristupa. Posrednici iz Evropskog parlamenta su ocenili dosadašnju saradnju kao konstruktivnu i obavestili Vučića o budućim koracima. On je posebno naglasio da je unapređenje izbornih uslova stalan proces u svim demokratskim uređenjima i dodao da su predstavnici svih relevantnih institucija države bili spremni da čuju konstruktivne sugestije kako bi na adekvatan način bila kreirana izborna atmosfera.

Bastać istupio

Posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem posrednici iz EU su o poboljšanju izbornih uslova razgovarali i sa predsednikom srpskog parlamenta Iviicom Dačićem i delom opozicije.

Osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP) Marko Bastać saopštio je da ta organizacija napušta dalje međustranačke pregovore, jer druga runda dijaloga uz učešće evroparlamentaraca, koja je u toku, nije dala zadovoljavajuće, niti blagovremene rezultate. “Izuzetno cenim pokušaj evropskih posrednika da utiču na katastrofalno stanje u Srbiji, ali činjenica je da i pored raspoloživih mehanizama, EU nije spremna da uslovi režim Srpske napredne stranke da poboljša izborne uslove”, naveo je Bastać u saopštenju.

On je ocenio da trenutno nema ni prihvatljivog rešenja, niti dovoljno vremena za pošteno održavanje nastupajućih izbora i dodao da će KLIP biti spremna da učestvuje u razgovorima o uslovima za neki od narednih izbornih ciklusa. “Stanje u medijima će biti samo gore, a svako ko veruje drugačije je ili naivan ili saučesnik u još jednoj nameštenoj farsi koja će se nazvati izborima”, ocenio je Bastać.

Đilas: Sve je ovo velika farsa

Stranka slobode i pravde (SSP) neće, danas i sutra učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom evropskih parlamentaraca, rekao je lider SSP Dragan Đilas. On je novinarima ispred Palate Srbije rekao da SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga i dodao da je SSP tražila da na današnjoj sesiji bude sporazum šest stranaka da se, kako je rekao, ne bi gubilo vreme.

“Naš predlog nije prihvaćen. SNS nam je rekla da se ne slaže sa uzveštajem koji su dali evroparlamentarci, tela koja smo predložili su nazvali komesarskim telima i da ne može više da se razgovara”, rekao je Đilas i istakao da je “sve ovo velika farsa” i ukazao da  SNS sve vreme govori da su ovde idealni izborni uslovi.

On je dodao i da je SSP predlog koji su dali evropski posrednici ocenio kao neprihvatljivim jer “ne sadrži konretna rešenja ni mehanizme za sprovodjenje bilo čega”. Prema njegovim rečima, SSP je zato tražila da se na sastanku priča o konkretnim rešenjima koja su u sporazumu koje je potpisalo šest stranaka. “Doneli smo odluku da ne učestvujemo u ovoj priči danas i sutra, da ne zamajavamo narod i da ne podgrevamo neka očekivanja da je tu moguć neki dogovor, koji će Srbiju kao zemlju udobokoj društvenoj krizi, …izvući iz te krize”, rekao je on.

Djilas  je naveo da će SSP predlog sporazuma poslati poslaničkim krugovima Evropskog parlamenta, odnosno, kako je rekao, “istim onim koji su u martu doneli rezoluciju o Srbiji i rekli šta ne valja a na osnovu čeka su pokušali dijalog”.

Dodao je da je u taj predlog sporazuma SSP spremna da uvrsti i predloge drugih opozicionih stranaka.

“Apslotno smo svesni da kroz ovaj dijalog do onoga što mi želimo, a to je mogućnost svakog gradjanina Srbije da slobodno iznese svoju volja i da bude i informisan na pravi načine nećem o doci i zboo toga u ovom dalje  nećemo učestvovati”, rekao je on.

Djilas je dodao i da odluka o neučestvovanju u diijalogu nema veze s predstojećim izborima. Uz SSP, sporazum o slobodnim izborima su potpisali Demokratska stranka, Pokret slobodni građana, Pokret za preokret, i pokret Ne davimo Beograd.