субота, јун 22, 2024

Izetbegović: Svesrpski projekat se iz Crne Gore preliva na BiH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 17. septembra 2021. (Beta) – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je u toku svesrpski projekat i naveo da ga potvrđje situacija u Crnoj Gori koja se, tvrdi Izetbegović, preliva i na Bosnu i Hercegovinu (BiH), ističući da je njegovu tvrdnju i sintagmu srpski svet potvrdilo i obeležavanja Dana srpskog jedinstva.

On je dalje rekao da srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se, kako je naveo, ispušu posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Lider SDA je za regionalnu N1 televiziju sinoć rekao da ne isključuje mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati da “pocijepa državu”.

U toj situaciji odgovor SDA bi bila moderna, evropska i multietnička BiH, u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO. On smatra da se BiH nikada neće raspasti jer se u njoj pitaju “oni koji vole tu zemlju i nemaju alternativu”. Lider SDA je rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u delu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika.

“Šmit to ne bi smeo da uradi jer bi time uništio svoj autoritet”, naveo je Izetbegović. Hrvati u BiH i zvanični Zagreb insistiraju na izmeni Izbornog zakona u BiH da bi Hrvati imali svog legitimnog predstavnika, s ozbirom da je aktuelni član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda izabran većinskim glasovima Bošnjaka. “Nije ustavotvorac hteo da to bude hrvatski član Predsedništva BiH, već da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu ‘Sejdić-Finci’. Ukinućemo te nacionalne prefikse…”, rekao je Izetbegović.

Evropski sud za ljudska prava u presudi “Sejdić-Finci” naložio je BiH da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci diskriminatorske odredbe koje onemogućavaju predstavnicima “ostalih” naroda kandidaturu za člana Predsedništva BiH. Sud u Strazburu je tu presudu doneo u decembru 2009. godine, ali ona do sada nije sprovedena.