среда, јул 24, 2024

Đoković može da nastupi na Australian open

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje, Adelaide

Australija, drzava mraćne prošlosti (a koja nije), dokazala je da je danas država u kojoj je Zakon iznad političara. Pobjeda Novaka Đokovića, iako među pravnicima potpuno očekivana, dokaz je da pravna država postoji onda kad se primjenjuju zakoni, ma kakvi oni bili.

Gospodin Kelly ostaće zapisan kao čovjek koji je u dvoboju pojedinca, s IĆ na kraju prezimena i države Australije, presudio u slučaju tog stranca. Koliko bi država na svijetu donijelo ovakvu presudu?

Čestitke Novaku i njegovom advokatskom timu.

Novak Đoković je uspešno osporio odluku australijske vlade da mu ukine vizu, otvarajući mu put da igra na Australijn open posle pet dana haotične birokratije. Ali policija je od tada preplavila kancelariju njegovog advokata Pola Holdensona u Melburnu, gde mu je bilo dozvoljeno da ode tokom saslušanja, a njegova porodica u Srbiji tvrdi da su vlasti planirale da ga ‘zatvore’.

Ali Đoković nije uhapšen, prema vladinim i teniskim izvorima. Zvaničnik u pratnji tima od pet policajaca dovezao je mornarički kofer u kancelariju gospodina Holdensona oko 20.15, pošto mu je zvezdin prtljag konačno vraćen posle pet dana.

Međutim, smatra se da ministar za imigraciju Aleks Houk još uvek razmišlja da li da ponovo ukine igračevu vizu. Horde navijača, praćene policijom, brzo su stigle u zgradu Đokovićeve advokatske kancelarije nakon što je stvar okončana na sudu.

Sudija Saveznog suda Entoni Keli naložio je da 34-godišnji teniser broj jedan bude pušten iz pritvora u hotelu Park u Melburnu u ponedeljak najkasnije do 17.46, pošto je već otišao u kancelariju svog advokata da vidi saslušanje.

U roku od 30 minuta, zadnji izlaz zgrade vrvi od desetina policajaca koji su napravili štit oko kapije parking garaže. Situacija se od tada smirila, ali šačica policije ostaje na straži, usmeravajući saobraćaj napuštajući užurbani poslovni blok.

Sa nekoliko diskretnih izlaza koje možete birati, teško je znati da li je Đoković još uvek u zgradi, ali obožavaoci koji glodaju leđa se nadaju da će se pojaviti. Govoreći na srpskoj televiziji, njegov brat Đorđe je rekao da australijske vlasti žele da „ponovo uhvate i zatvore Novaka“. To je poslednja informacija, trenutno se konsultujemo sa PR-om o našim sledećim koracima.

„On je trenutno sa svojim advokatima u prostoriji u kojoj su bili tokom saslušanja i razmišlja o svojim opcijama.“ Jedan od njegovih advokata viđen je kako napušta zgradu pre 20 časova u ponedeljak, što ukazuje da se ne čeka ponovni pritvor.

U središtu slučaja bila je proceduralna greška koju su napravile australijske granične snage kada su policajci prvi put zaustavili Đokovića na aerodromu u Melburnu prošle srijede uveče.

Nisu dali teniskoj zvezdi prihvatljivo vreme da se konsultuje sa svojim pravnim timom nakon što su ga obavestili o svojoj nameri da mu ukinu vizu, dok je Đokoviću dato malo ili nimalo spavanja i nije bilo mogućnosti da se konsultuje sa svojim predstavnicima. „Svi igramo po istim pravilima… ta pravila nisu poštovana“, rekao je sudija Keli.

Poruka je slična izjavi premijera Skota Morisona. „Pravila su pravila, posebno kada su u pitanju naše granice. Niko nije iznad ovih pravila“, rekao je tada Morison.

Sudija Keli je poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da mu se vrate sve lične stvari, pitajući sud: „Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?“ Odluka je veliki udarac za Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je tvrdilo da se Đoković oslanjao na zastarele savete ATAGI-ja da uđe u zemlju.

Ali Kristofer Tran, koji je vodio vladin slučaj, upozorio je ministra za imigraciju Aleksa Houka da bi i dalje mogao da koristi svoju ličnu moć da ukine Đokovićevu vizu – odluka koja bi skoro sigurno vratila stranke na sud. Sudija Keli je primetio da bi, ako bi Đoković bio deportovan na taj način, mogao da mu bude zabranjen povratak u Australiju na tri godine, iako bi postojalo diskreciono pravo da mu se dozvoli povratak na Otvoreno prvenstvo sledeće godine.

On je sudu bez sumnje rekao da, ako vlada razmotri ovaj zahtev, mora da dobije dovoljno obaveštenja da se pripremi za budući postupak. Do tada, Đoković može slobodno da uđe u Australiju i da se takmiči na Otvorenom prvenstvu – koje počinje u ponedeljak, 17. januara – gde će se nadmetati da postane najodlikovaniji muški singl igrač svih vremena.

Srbin je trenutno izjednačen sa Rodžerom Federerom i Rafom Nadalom po 20 Open titula. Federer je van ovogodišnjeg turnira zbog povrede, ali Nadal će se takmičiti u Melburnu.

(Autor je advokat i novinar, Dubrovčanin koji živi u Adelaidi)