уторак, фебруар 27, 2024

Vučić: Razumem frustraciju Dodika, ali Srbija mora da bude oprezna

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da razume frustraciju srpskog člana Predsedništva BiH Mileta Dodika političkim prilikama u Bosni i Hercegovni, ali da je već rekao šta je politika Srbije. Vućić je naveo da je kod Srba mnogo popularnije “ovo o čemu je govorio Mile”, ali Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svim aspektima. Srbija pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i šta ćemo da ostavimo u budućnosti svojoj deci”.

Vučić je naveo da razume i odluke ljudi u Republici Srpskoj (RS) koje su doneli i veruje da je moguće postizati dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja i razumevanja i, pre svega, provođenje u delo Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Dejton nije doneo samo mir, kako to govori većina zapadnih političara a onda sa Dejtonom možete da radite šta god hoćete, već je Dejton doneo i mehanizme na osnovu kojih Bosna i Hercegovina postoji, na osnovu kojih postoji i Republika Srpska i mislim da bi toga trebalo da se držimo”, naglasio je Vučić.

On je naveo da će Srbija uvek imati sve vreme ovog sveta da čuje “braću i sestre” iz RS da im, u čemu god može, izađe ususret. “Siguran sam i kad se po nekom pitanju ne saglasimo da oni neće biti ljuti na nas. Ne moramo uvek da u svemu mislimo jednako, posebno o međunarodnoj politici”, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa Dodikom u vili Mir.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pre toga je danas izjavio da je Srbija garant mira u regionu i da strani faktor u BiH ima nameru da Republiku Srpsku svede na “pravnu ljušturu”. “Srbiju doživljavamo kao garant mira na ovom prostoru i mi smo posvećeni miru, ali sve što rade tamo, pre svega strani faktori, upereno je ka tome da se uništi identitet Srba u Bosni, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet svodeći ga na pravnu ljušturu”, rekao je Dodik i ponovio da ne prihvata legitimitet novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd podržava teritorijalni integritet BiH ali i Republike Srpske (RS) u okviru BiH, kao i sva prava i obaveze koje RS ima po Dejtonskom sporazumu. Komentarišući odluku doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja “genocida” u Srebrenici, Vučić je posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske (RS) rekao da su za Srbiju prihvatljive samo odluke oko kojih su saglasni Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH.

Foto: Beta

“Donošenje oktroisanih odluka nije dobro za demokratski politički sistem. Ne verujem da će bilo ko dalje krenuti u dalje korišćenje Bonskih ovlašćenja iz 1997. godine. Ne pada nam ni na pamet da učestvujemo u nelegalnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti u RS ili u legitimizaciji oktroisanih odluka”, kazao je predsednik Srbije.

Upitan da li podržava odluke Narodne skupštine RS povodom Inckovog poteza, Vučić je rekao da nikakvih odluka parlamenta Republike Srpske ne bi bilo da nije pre toga bilo “oktroisanih odluka”. “Zašto da komentarišem posledicu a da ne komentarišem uzrok”, upitao je Vučić i dodao da je za Srbiju dobro kada su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po važnim političkim pitanjima.

Na kraju je Vučić naveo da je novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita sreo “mnogo puta” i da sa njim ima “veoma korektne lične odnose” ali i dodao da to nema veze sa stavom Srbije o nametanju odluka.