петак, мај 24, 2024

Vučić razgovarao sa Karen Donfrid

Slične objave

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Razgovor, u kojem su učestvovali i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, najvećim delom je bio posvećen bilateralnim, a posebno ekonomskim odnosima, kao i mogućnostima za saradnju u oblasti energetike, saopštio je Vučićev kabinet.

Donfrid je, kako se navodi, snažno podržala ekonomsko povezivanje regiona kroz inicijativu Otvoreni Balkan, saglasivši se sa Vučićem da je to primer dobre regionalne saradnje i stremljenja ka ciljevima od zajedničkog interesa.

Vučić je sa sagovornicima podelio utiske sa jučerašnjeg Samita EU i zapadnog Balkana u Briselu, a Donfrid je navela da se SAD “snažno zalažu” za to da region postane deo Unije, piše u saopštenju.

Sagovornici su pozdravili ovonedeljni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ostvaren na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kada je usvojena mapa puta za primenu sporazuma o energetici, navodi se.

Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora, u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu. (Beta)