петак, јул 19, 2024

Vučić: Zapad zanima samo Banjska

Slične objave

Podeli

Sa predsednikom Srbije razgovao sam o nedavnim tenzijama na severu Kosova i o kontinuiranom značaju mirovne misije Kfora koji garantuje mirno okruženje i nastavićemo to da činimo u okviru mandata UN, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, neki od pripadnika NATO su preživeli napade. Kako je dodao, to ne može da se dopusti i oni koji su to učinili moraju da izađu pred lice pravde.

– Pozdravljamo što je Srbija u tome spremna da sarađuje. Posle incidenta u septembru pojačali smo naše prisustvo i to pokazuje da smo spremni da očuvamo mir. Računam na obe strane da se suzdrže od eskalatornih postupaka. Rekao sam predsedniku Vučiću da gomilanje Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo. Podržavam formiranje ZSO, jer bi to bio ključ za normalizaciju odnosa, i  pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju jer je to jedini put za mir i stabilnost – rekao je Stoltenberg.

On je podsetio na zajednički posao koji obavlja NATO i Srbija u Programu za mir i u drugim brojnim programima. Stoltenberg se unapred raduje nastavku dobre saradnje i zajedničkim vojnim vežbama.

Predsedsednik Srbije Vučić je naveo da je njihov razgovor trajao duže od sat i po. Istakao je važnost saradnje sa Kfor-om u nadi da će koliko-toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM.

– Kada gosposdin Stoltenberg kaže da je Kfor tu da osigura bezbednost za sve zajednice na Kosovu, nikada Albanci nisu bili napadani, samo su Srbi bili napadani. Samo Srbi dakle ili da budem jasniji isključivo Srbi od 2001., 2004, posebno posle 2008. a naročito od kad je na vlasti Aljbin Kurti – kazao je Vučić.

Kako je rekao upoznao je Stoltenbegra o tome koliko je Srba napustilo Kosovo u poslednjih godinu dana zbog maltretiranja prištinskog režima i zapitao se šta je nasilje ako to nije.

– Znam da zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno tuča sa pripadnicima Kfora. Moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga šta se dogodilo ali da dobro razumemo šta su zahtevi zapada i NATO – kazao je on.

Naveo je da Vojska Srbije nikada nije prekoračila svoja ovlašćenja, „a to gde će da raspoređujemo svoju vojsku to je naša stvar“. – Mi tu vrstu naređenja ne primamo – kazao je on.

On je podsetio da su se incidenti u Zvečanu dogodili posle izbora koji su organizovani sa tri odsto izašlih i proglasili legitimnu vladavinu tih gradonačelnika. Ondsa su se, kako je rekao, Srbi pobunili, došlo je do incidenata.

Banjska se, kako je kazao Vučić,  dogodila godinu dana pošto su, kako je rekao, „neki obmanuli Srbiju.“ – Neki su potpisali Deklaraciju u decembru 2021. govorim o predstavnicima SAD i EU da neće biti procesurani ljudi koji su učestvovali na barikadama. A onda su albanski specijalci koji nemaju šta da traže na severu KiM, došli kao i pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga. Nismo sa tim saglasni i u skladu sa našim pravom i zakonodavstvom učinićemo odgovornim one koji su učestvali u Banjskoj – naveo je Vučić.

Najavio da će uputiti zahtev Vladi da razmotri da ponovo krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO i drugim partnerima.

Brnabić: Značaj saradnje sa NATO

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergomda ceni stav te alijanse u pogledu vojne neutralnosti Srbije i da Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom, saopštila je Vlada posle sastanka.

Brnabić i Stoltenberg razgovarali su o saradnji NATO-Srbija, bezbednosti i sigurnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i o nastavku realizacije zajedničkih projekata. „Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekla je Brnabić.

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz program „Nauka za mir i bezbednost“.

Brnabić je naglasila da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.