недеља, април 14, 2024

GI 21. maj: Pozivamo Crnogorce u Srbiji da podrže listu ,,Srbija na zapadu“

Slične objave

Podeli

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” poziva Crnogorce u Srbiji da podrže listu “Srbija na zapadu” koja je, kako kažu, protiv bilo kakve “asimilacione politike usmjerene prema nacionalnim Crnogoracima”.

Iz GI su podsjetili da u Srbiji se u nedjelju 17. decembra održavaju vanredni parlamentarni i zbori, vanredni izbori za Skupštinu AP Vojvodine, vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

“Na tim izborima učestvuju i naši prijatelji iz Građanskog demokratskog foruma (GDF) i to na parlamentarnim izborima pod rednim brojem 15 i izborima za glavni grad Beograd pod rednim brojem 11 . Na parlamentarnim izborima i izborima za grad Beograd , GDF je dio liste ,,Srbija na zapadu” u kojoj su pored GDF- a na čelu sa Zoranom Vuletićem i GLAS i Nova stranka. Ova lista je jedina koja za razliku od vlasti i opozicije ima jasne stavove o raznim pitanjima koja opterećuju srpsko društvo, kao što su genocid u Srebrenici, pitanje Kosova, uloga Srbije u ratovima 90-ih, učlanjenje u NATO, Evropska unija kao istinski cilj, velikosrpski hegemonizam i tako dalje”, navodi se u saopštenju GI.

Navode da na listi su, ili su je podržali , mnoge javne ličnosti, “kritički nastrojeni proevropski intelektualci”, kao što su Filip David, Svetislav Basara, Mijat Lakićević, Dževad Prekazi, akademici Dušan Todorović i Velimir Radmilović, Milojko Pantić, Žarko Korać, advokat Sead Spahović, Milivoj Bešlin, Dinko Gruhonjić, Boško Jakšić, Dragan Banjac, Nenad Prokić, Predrag Bambić, Bogdan Tanjević, Nataša Mićić i mnogi drugi.

“Pružamo punu podršku našim prijateljima sa željom da ostvare što bolji rezultat , jer znamo da su to ljudi koji nikada nijesu kalkulisali i koji iznose jasno i nedvosmisleno svoje stavove u društvu kao što je srpsko , u kome je za to potrebna ogromna građanska i lična hrabrost . Oni su nepokolebljivi borci i borkinje za istinski evropsku Srbiju koja će raskinuti sa toksičnim i teškim nasljeđem ratova 90-ih , Miloševićeve promašene politike ratova i sankcija , koja je preživjela promjene 5.oktobra 2000.”, dodaju iz GI.

I traje, kažu, “do današnjeg dana”.

“Dobrim rezultatom liste “Srbija na zapadu”, otvoriće se prostor da se Srbija konačno oslobodi tereta prošlosti i postane prijateljska i saveznička zemlja, drugim zemljama u regionu, bez hegemonističkih tendencija prema susjedima i lijepo mjesto za život svih njenih građana. Zato pozivamo i Crnogorce u Srbiji da podrže listu “Srbija na zapadu” koja je protiv bilo kakve asimilacione politike usmjerene prema nacionalnim Crnogoracima. SREĆNO, zaključuju iz GI.

V. Š.

Prethodni tekst
Sledeći tekst