субота, јул 20, 2024

Poljoprivrednicima ponuđeno jeftinije gorivo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. novembra 2023. (Beta) – Na današnjem sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika koji protestuju sa premijerkom Anom Brnabić jedan od ponuđenih predloga je jeftinije gorivo za poljoprivrednike, saopštila je Vlada Srbije.

“Dogovoreno je da se tokom vikenda održi novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je okosnica iznetih predloga jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi.

Na pumpama NIS-a cena goriva će uz poljoprivrednu karticu biti umanjena za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize. Na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra ove godine definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje te naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira, kako bi primarni proizvođač mogao samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje i u narednim danima, traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti, navodi se u saopštenju Vlade.

Poljoprivrednici su posle sastanka u Vladi rekli da su njihovi zahtevi delimično ispunjeni, ali su prihvatili predlog pemijerake da više ne blokiraju puteve, ali će i dalje biti u protestu pored puteva.