уторак, фебруар 27, 2024

Vučić: Nisam skeptičan prema evrointegracijama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. septembra 2021. (Beta) – Predsednik Aleksandar Vučić kazao je danas da nije skeptičan prema procesu evrointegracija, nego realističan, ističući da proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj, ali da unutar Unije ne postoji konsenzus o proširenju na region zapadnog Balkana.

“Srbija na evropskom putu treba da još dosta uradi (u oblastima) vladavine prava i postizanja kompromisnog rešenja sa Prištinom, mi od toga ne bežimo, ali niko ne želi da kaže da je veliki broj zemalja u EU ne samo umoran, već da se protivi proširenju, i da bi to bilo fer da neko kaže”, rekao je Vučić nakon radnog sastanka sa kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcom u Beogradu.

Vučić je naveo primere Severne Makedonije, koja je promenila ime zbog obećanja da će otvarati pregovoračka poglavlja, i Albanije, za koju je ocenio da poglavlja ne otvara kako se ne bi “odvajala” od drugih država regiona.

“Ako Srbiji kažu ‘uradi deset stvari’ i mi uradimio svih deset i ne otvorimo nijedno poglavlje, postavlja se pitanje zašto smo poglavlja otvarali kada smo činili manje. Slika nije ružičasta i treba da realno da je sagledamo. Nastavićemo da radimo i da ispunjavamo uslove… ali u međuvremnu moramo da brinemo o rastu, o privredi, našim ljudima, kojim moramo da obezbedimo život dostojan čoveka. To je politika odgovornosti koja nije skeptična nego posve realistilčna”, naveo je Vučić.

Na pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči o inicijativi “Otvoreni Balkan”, koja će do 2023. omogućiti ukidanje graničnih kontrola između Albanije, Severne Makedonije i Srbije, on je naveo da će Kurc kasnije konkretnije razgovorati o tom projektu za povezivanje Balkana sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Kancelara Austrije smo upoznali sa idejama Srbije o Otvorenom Balkanu, ali ćemo tek detaljno i temeljno razgovarati o toj ideji. Siguran sam da će Austrija podržati sve što je u interesima celog regiona, kazao je Vučić.