среда, фебруар 28, 2024

Objavljena monografija „Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“

Slične objave

Podeli

U izdanju Službenog glasnika Srbije objavljena je naučna monografija pod nazivom „Uspon jedne ideje – Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“, autora Nenada Kecmanovića, Aleksandra Vranješa i Željka Budimira sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.Riječ je o politikološkoj studiji koja prati višegeneracijski kontinuitet ideje o slobodi i samostalnosti srpskog naroda na prostoru BiH, a u tom kontekstu i Dodikov doprinos sazrijevanju i realizaciji te ideje tokom protekle dvije decenije.

„Pred čitaocima je sažet ali bogato dokumentovan rezime težnji Srba između Drine i Save za očuvanje identiteta i postizanje samostalnosti od poznih osmanskih vremena do savremenog postdejtonskog perioda. Sve ove periode čvrsto povezuje kontinuitet istorijskih težnji srpskog naroda na prostoru BiH za ostvarenje legitimnih prava na slobodu i samostalnost, ali i neprekidna nit nenaklonosti, zlovolje, pa i otvorenih neprijateljstava spoljnih faktora prema toj težnji“, navodi se u predgovoru knjige.Monografija „Uspon jedne ideje“ po svom sadržaju može se kategorisati kao istorija političke ideje koja je posljednje dvije decenije obilježena Dodikovim političkim djelovanjem i državničkim predvodništvom u odbrani elemenata državne samostalnosti Republike Srpske. 

Pisac predgovora i recenzent Darko Tanasković naveo je da se Doidikova uloga već danas, i bez vremenske distance, može ocijeniti kao ključna za političko iskazivanje i akciono galvanizovanje u Srba odavno i snažno prisutne ideje o prevashodnoj nužnosti i imperativu odbrane slobode, dostojanstva i samostalnosti.

Kao narodni predvodnik istančanog sluha za nacionalne prioritete i izraženog smisla za istorijski momentum, Dodik je svojim samosvjesnim, ali i taktički promišljenim liderstvom, istakao je Tanasković, uveo Republiku Srpsku u razdoblje u kome se srpski interesi i stavovi više ne mogu ignorisati, ni unutar BiH ni u, Srbima nesklonom, dijelu međunarodne zajednice.

Recenzent Srđa Trifković naveo je da u godini koja zasigurno nosi i Republici Srpskoj i Dodiku izazove bez presedana i opasnosti neviđene od ratnih godina do danas, ova korisna i čitljivo napisana knjiga „Uspon jedne ideje“ pruža značajan doprinos na dva kolosijeka.

„Na jednom ona pomaže razumevanju kontinuiteta težnji srpskog naroda na prostoru BiH još od osmanskih vremena. Na drugom ona prezentuje političko sazrevanje, rastuće samopouzdanje i u celini uspešne težnje srpskog naroda i njenog vodećeg političara da skromnim resursima i ograničenim opcijama postigne značajne rezultate“, naglasio je Trifković.

(glassrpske.com)