среда, фебруар 28, 2024

Vučić ne želi da Kornjaču isporuči BiH

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se odazvati na svaki poziv za nastavak dijaloga sa predstavnicima Prištine, ali da ne vidi dublji smisao u razgovoru sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Vučić je tokom obilaska početka radova na obnovi puta Golubac-Donji Milanovac, naveo da Kurti želi da govori samo o prošlosti, nikada o budućnosti i da optužuje Srbiju da je počinila tri genocida nad albanskim stanovništvom.

“Izgleda da ni tu svoju istoriju nije dobro izučio… Suština je da Srbija mora da učestvuje u dijalogu, jer time povećavamo bezbednost srpskog stanovništva, ali i zato što bi time trebalo da smanjimo tenzije između dva naroda. Srbi i Albanci će da budu dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu u narednih 100 godina sigurno. Da li ćemo da uspemo, ne znamo, rekao je Vučić.

On je ocenio i da kosovski političari žele da “kupe” volju Srba koji žive u Novom brdu, Klokotu i Gračanici na predstojećim izborima na Kosovu, “pošto misle da Srbija nema veze” sa tiim sredinama, ali je dodao da znaju da nemaju šanse. Komentarišući najavljivanu izgradnju puta Jarinje-Kosovska Mitrovica, Vučić je rekao da Srbija to želi da uradi “na najlepši mogući način”, ali da prištinske vlasti sprečavaju taj infrastrukturni projekat.

Kometarišući to što društvena mreža Tviter odlučila da uz većinu medija u Srbiji stavlja oznaku da saradjuju sa vladom, Vučić je naveo “da je svakome jasno da je u pitanju političko oruđe”.

Na navode da “štite ratne zločince”, na primer Duška Kornjaču za kojim je BiH raspisala međunarodnu poternicu, Vučić je naveo da niti želi niti ima pravo, ni po jednom zakonu Republike da država isporuči Kornjaču. Kornjača je od 2007. godine u Srbiji, a sada ima državljanstvo Srbije. Sada je ugledan lekar u KC Vojvodine… Ne mogu da me nateraju da isporučim Srbe, kazao je.