среда, фебруар 28, 2024

Na RTS trećina vremena za Vladu Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. februara 2022. (Beta) – U prilozima Radio-televizije Srbije (RTS 1) od 16. do 31. januara, najviše je bila zastupljena Vlada Srbije sa oko 34 odsto ukupnog vremena, strankama na vlasti pripalo je 17 procenata, a vanparlamentarnim strankama i pokretima 18 odsto vremena na nacionalnoj televiziji, navodi se u izveštaju “Politički pluralizam” Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji je REM danas prosledio.

U Izveštaju o nadzoru pružalaca medijskih usluga REM-a, od ukupno osam sati i dva minuta koliko je RTS 1 obezbedio političkom pluralizmu, za ukupno 18 vanparlamentarnih stranaka i pokreta, javni servis je posvetio sat i 27 minuta, odnosno nešto više od 18 odsto vremena u prilozima nacionalne televizije, što predstavlja pola sata više u odnosu na monitoring perioda od 1. do 15. januara.

Parlamentarnoj većini, odnosno Srpskoj naprednoj stranci (SNS), Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i Socijaldemokratskoj partiji Srbije (SDPS) posvećeno je sat i 23 minuta, odnosno 17,18 odsto.

Favorizovanje kabineta Ane Brnabić

Najviše vremena posvećeno je Vladi Srbije, odnosno 34,15 odsto vremena (19,59 procenata u prvom periodu), a predsedniku Republike 11,06 posto (30,22 odsto vremena u prvom periodu).

Televizija Pink posvetila je političkom pluralizmu 35 sati i devet minuta, od čega je učešće predstavnika vlasti iznosilo 56,55 odsto, a 10,84 odsto vremena predstavnicima stranaka na vlasti.

REM u izveštaju navodi da su vanparlamentarne stranke na televiziji bile zastupljene 8,28 odsto vremena, odnosno dva sata i 55 minuta, a kao vanparlamentarne stranke REM je naveo – Srpsku radikalnu stranku, Srpsku listu (parlamentarna stranka na Kosovu), Socijaldemokratska stranka, Stranka slobode i pravde i pokret Dveri.

Socijaldemokratska stranka predstavljena je u negativnom kontekstu u ukupnom trajanju od četiri minuta, dok su Dveri i Stranka slobode i pravde predstavljene u neutralnom kontekstu u trajanju od po minut. Srpskoj radikalnoj stranci pripalo je dva sata i 19 minuta, a Srpskoj listi 27 minuta.

Televizija Hepi posvetila je političkim akterima 40 sati i 22 minuta programa, od čega je 6,36 odsto vremena pripalo vanparlamentarnim strankama, a 20,92 odsto strankama parlamentarne većine, ne računajući predstavnike vlasti.

Među predstavnicima vanparlamentarnih stranaka, Srpska radikalna stranka dobila je dva sata i 10 minuta, Liga socijaldemokrata Vojvodine 23 minuta, Nova stranka i Narodna stranka po 31 sekundu, a Socijaldemokratska stranka 17 sekundi.

Na televiziji B92, vanparlamentarne stranke bile su zastupljene 0,48 odsto vremena od ukupno dva sata i dva minuta, odnosno REM je zabeležio pojavljivanje samo Grupe gradjana “Za zdravu Srbiju” u trajanju od jednog minuta.

Televizija Prva je političkom pluralizmu posvetila 11 sati i 44 minuta, od čega je Vlada Srbije bila najzastupljenija sa trećinom ukupnog vremena.

Predstavnicima vanparlamentarne opozicije omogućeno je 22,35 odsto vremena, odnosno dva sata i 37 minuta, od čega je oko dva sata bilo u negativnom tonalitetu, a oko sedam minuta u pozitivnom.

Kada je u pitanju Radio-televizija Vojvodine (RTV 1), od ukupno 12 sati i 45 minuta, polovina vremena je bila posvećena svim nivoima vlasti, strankama parlamentarne većine 6,62 odsto, a vanparlamentarnim strankama 9,40 vremena.

Jedino N1 i Nova S kritikuju vlast 

Na televiziji N1, kako se navodi u izveštaju REM-a, od ukupno 34 sata i 30 minuta programa posvećenog političkim akterima, trećina vremena je posvećena, kako je REM ocenio, “kritici vlasti”. Vanparlamentarnim strankama posvećeno je 19,84 odsto od ukupno posmatranog programa, odnosno šest sati i 51 minut, a predstavnicima stranaka na vlasti, ne računajući predstavnike vlasti, 0,22 procenta, odnosno oko pet minuta.

Predsedniku Republike i Vladi Srbije posvećeno je oko pet odsto programa, odnosno oko sat i 40 minuta.

Televizija Nova S je, kako navodi REM, od 17 sati i 29 minuta programa, 42 odsto vremena posvetila “kritici vlasti”, a u 63,29 odsto vremena zabeležen je negativan tonalitet prema svim političkim akterima. Vanparlamentarnim strankama pripalo je 40,89 odsto tog vremena, odnosno sedam sati i devet minuta, a predstavnicima vlasti 3,32 odsto, odnosno 34 minuta.

REM je u saopštenju istakao da je osnovna svrha izveštaja da se “učini transparentnim prostor elektronskih medija koji ostvaruju najveći uticaj na javnost”. “Samim tim, cilj izveštaja nije osuda pojedinih medija, već ukazivanje na potrebu da se, kada se govori o političkom pluralizmu, medijskih prostor oblikuje odgovorno i u javnom interesu”, navodi se u saopštenju.