понедељак, јул 22, 2024

Uručene Vukove nagrade za 2021. godinu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. februara 2022. (FoNet) – Vukova nagrada uručena je danas dobitnicima za 2021. godinu, a Izuzetnu Vukovu nagradu za 2021. godinu dobili su književni kritičar i teoretičar Jovan Delić, književni istoričar i teoretičar Dušan Ivanić, istoričar Predrag Marković, gimnazija “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa, Srpski nacionalni savet Crne Gore i časopis “Borba”.

Dobitnici Vukove nagrade za 2021. godinu su lekar, književnik i publicista Stojan Berber, književnica, novinarka i urednica Dušica Milanović, Narodni orkestar RTS, likovni umetnik Božidar Plazinić, književnik i dramski pisac Stojan Srdić, istoričar umestnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, muzejska savetnica i kustos Slavica Stefanović, književni izdavač Ratko Stoiljković, akademski slikar Dobri Stojanović i režiser, scenarista i aforističar Milan Šarac.

Nagrada, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, dodeljuje se 58. put, a imena dobitnika saopštio je predsednik žirija za dodelu nagrade Darko Tanasković.

On je rekao da je bilo mnogo predloga (78) i to uglavnom veoma kvalitetnih i da je bilo veoma teško odlučiti, ali da su sve odluke donete jednoglasno.

Generalni sekretar Kulturni-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić istakao je da je od prethodne dodele Vukove nagrade Srbija ostala bez velikog broja umetnika i delatnika u kulturi.

Koliko Vukova nagrada predstavlja veliku čast za njene dobitnike toliko i njeni dobitnici predstavljaju veliku čast kulturno-prosvetnoj zajednici i kulturi i nauci Srbije, rekao je Ajdačić.

On je poželeo da naredne godine nagrada bude dodeljena bez korona virusa i bez maski.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja Slavica Trifunović istakla je da će jednog dana istraživači ovog perioda o ljudima koji su bili važni za kulturu moći da se informišu čitajući o dobitnicima Vukove nagrade.

Kako je rekla, Vukova nagrada je “zalog za budućnost” i “živo svedočnstvo vitalnosti umetnosti i nauke ovog vremena”, kao i da ime Vuka Karadžića obavezuje.

Odgovorna urednica Redakcije narodnih ansambala RTS Mirjana Drobac rekla je da nagradu zaslužuju svi oni koji su činili Narodni orkestar i najavila da će nagradu predati solisti na harmonici Vladi Panoviću.

Predrag Marković istakao ke da je Vuk Karadžić nadahnuće za sve i istakao da mu je Vukova nagrada predujam za dela koja tek treba da napiše.

“Gete i braća Grim su preko Vuka zavoleli srpsku kulturu. Nikada ranije kultura jednog malog naroda, tek izašlog iz jaruga i šuma, preteklog sa dahijskih kočeva i sablji, nije tako naprečac zaposela umove najvećih Evropljana”, poručio je Marković.

Kako je rekao, on je “utolio glad romantičarske Evrope za pravom narodnom epikom”.

Marković je rekao da su Karadžića napadali da uništava elitnu kulturu i da i danas to neki smatraju, “a najduhovitiji među njima je samouk iz Bajine Bašte” da je “Vukov trijumf Pirova pobeda”.

“Danas nam treba jedan Vuk da prepozna šta je to u našoj kulturi i tradiciji što je osobeno i naše, a kadro da zaprepasti svet”, dodao je Marković.

1 KOMENTAR

Comments are closed.