среда, јул 24, 2024

Vučić na skupu Pokreta nesvrstanih: Uprkos usponima i padovima ovo je uspešna priča

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. oktobra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave novi stubovi za saradnju u budućnosti.

“Uprkos usponima i padovima, uveren sam da je istorija Pokreta nesvrstanih uspešna priča. Nije dovoljno da se samo nostalgično sećamo zlatnih godina Pokreta nesvrstanih, treba da postavimo nove stubove za buduće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo”, rekao je Vučić na otvaranju skupa.

Podsećajući okupljene na hrabrost lidera koji su u polarizovanom svetu oformili alternativni put, pozvao je njihove naslednike da ovih dana u Beogradu razgovaraju o temama od zajedničkog interesa. “Dobrodošli kući! Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću sa dušom koja želi mir. Beograd će vas, kao viševekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i grad gde su se različite civilizacije i kulture i religije uvek sretale, inspirisati na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje”, kazao je srpski predsednik.

Srbija je, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi, rekao je Vučić. “Nadam se da nećemo razgovarati samo o prošlosti, već i o budućnosti. Uveren sam da je svet dijaloga i kompromisa i dalje moguć. Budućnost jednakih, gde su ista prava primenjiva na sve, to je pravac u kojem se ovaj Pokret kretao od početka”, kazao je.