недеља, јун 16, 2024

Gutereš: Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u današnjem svetu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. oktobra 2021. (Beta) – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da Pokret nesvrstanih zemalja ima veoma važnu ulogu u današnjem svetu, i istakao njegov doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa. “Pokret nesvrstanih zemalja ima ključnu ulogu u svetu. Posebno zasedanje UN posvećeno pandemiji organizovano je na inicijativu tog Pokreta”, rekao je Gutereš na plenarnoj sesiji Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

U obraćanju snimljenom porukom, Gutereš je naveo da “dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije” i dodao da do smrti ogromnog broja ljudi dolazi zbog nejednake distribucije vakcina. On je ukazao i na druge probleme savremenog sveta, pre svega klimatskih promena, zagađenja i gubitka radnih mesta. Naveo je da je veoma bitno da manje razvijene zemlje dobiju novac za suočavanje sa klimatskim promenama.

“Važno je da međunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije treba da budu usmerene tako da imaju u vidu i buduće generacije i da ojačaju poverenje”, kazao je Gutereš.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulah Šahid, koji prisustvuje skupu u Beogradu, kazao je da u borbi za bolje i pravednije međunarodne odnose “nema sile” kao što je Pokret nesvrstanih zemalja. “Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira i prijateljstva i ovaj Pokret tome služi. Uslovi su se promenili od 1961. godine, ali potreba za diplomatijom nije”, naveo je Šahid i izrazio uverenje da će članice Pokreta snažno podržati aktivnosti na polju borbe protiv klimatskih promena.