среда, фебруар 28, 2024

Počeo skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. oktobra 2021. (Beta) – Sastanak na visokom nivou posvećen 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je danas u Beogradu. Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija međunarodnih organizacija.

Među nesvrstanima je prvi put i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dočekali su pre početka sastanka šefove delegacija, u prisustvu brojnih domaćih i stranih medijskih ekipa. Oni će tokom dana održati niz bilateralnih sastanaka.

Osim na ulazima u halu u kojoj se održava skup nisu primećene pojačane mere bezbednosti i veći broj pripadnika policije. Oblast nadleću helikopteri, ali saobraćaj i dalje normalno funkcioniše. Skup se održava pod strogim epidemiološkim merama.

Ranije je najavljeno da će zbog ovog samita u pojedinim beogradskim ulicama, pre svega u okolini Sajma i mosta Gazela, biti povremenih obustava saobraćaja u toku dana. Uz Vučića i Selakovića, sastanku prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, i brojni ministri u Vladi Srbije.

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja održana je 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije.

Danas Srbija ima status posmatrača u Pokretu.