уторак, мај 28, 2024

Vučić: Imaćemo gori svetski rat nego što je bio

Slične objave

Podeli

Dunja Marić

Predsednik Aleksandar Vučić danas se, na samom početku obraćanja javnosti, osvrnuo na situaciju sa radnicima Fijata, a potom na dešavanja u Ukrajini.

„Kako rat u Ukrajini dobija na zamahu, tako je situacija i politička i ekonomska u svetu sve komplikovanija, posebno imajući u vidu da su snage Rusije u naletu i da su sve snažnije. I svi oni koji su govorili da će biti drugačiji rezultat ratnih zbivanja, jasno je danas da nisu u pravu, to donosi i drugačije okolnosti vezane za ekonomsku situaciju u Evropi i Srbiji. Ta situacija je ozbiljnija od one koju mi vidimo“, rekao je.

Vučić je kazao da je situacija ozbiljna, i da u razgovorima sa predstavnicima EU i zemalja regiona pronađu rešenje za jesen i zimu. Nakon zavšrenog govora, tokom kog se dotakao i pitanja o energentima, penzijama i vaučerima za putvanja, Vučić je odgovarao na pitanja novinara.

On je, na pitanje da li je fer što su status kandidata dobili Ukrajina i Moldavija, rekao da je Srbija u decembru dobila klaster od EU, i da nije bilo fer očekivati da sada dobijemo datum o pregovorima sa EU. “Mi smo recimo daleko odmakli dalje od Severne Makedonije i Albanije. Ja se nadam da mi u decembru možemo da napredujemo i otvorimo novi klaster. U skladu sa tim treba postmatrati i Makronovu inicijativu o Evropskoj političkoj zajednici. Ideja je da čim otvorimo klastere možemo dobijati više novca, ali i učestvovati u izgradnji političkog sistema te zajednice”, rekao je.

Dodao je i da se on ne nudi da rešava probleme koji se ne tiču njega i Srbije, i da je za nas bilo važno da nas čuju u Briselu, i da imamo mnogo toga da uradimo.

“I moram da kažem da su u ovoj kritici i svemu birali reči i način na koji su to radili. Jer ja znam koliki je bes prema nama mnogih od njih. Mnoge zemlje EU su u direktnom ratu protiv Rusije. Šalju haubice, avione, S-300 Ukrajini, i šta mislite kako će da se odnose prema nama. Oni nisu u našim cipelama kao što mi nismo u njihovim, i zato je naša pozicija izuzetno teška. Hoće li biti lakša? Pa neće”, kazao je Vučić.

Istakao je da je u Briselu jasno rekao da neće da ocrni nikoga drugog iz regiona, i da neće da učestvuje u igrama određenih faktora. “Zato je Otovreni Balkan strašno važan, i zato sam podržao našu braću i prijatelje, koji su imali velika očekivanja, a ta očekivanja nisu ispunjena. Pre svega mislim na Makedonce koji su očekivali odobrenje bugarskog parlamenta”, rekao je on.

Vučić je ponovio da su određene zemlje EU u direktnom ratu protiv Rusije, i da Balkan ove godine na samitu nije bio velika tema. “Velika vest je bila Ukrajina. Ja kao đavolji advokat sam imao jedno pitanje koje neću ponoviti javno. Pitanje na koje je veoma teško odgovoriti kada su u pitanju Moldavija i Ukrajina, posebno Ukrajina. Nama su decenijama govorili da njima ne treba novi Kipar u Evropi. A sada vidite da mogu da dobiju i tri Kipra, četiri Kipra. To vam govori da je politika uvek bila dominantna i presudna. Viktor Orban je rekao da smo u ekonomskom smislu Srbija i Crna Gora mnogo spremnije da budu deo EU. Ali koga to briga”. rekao je.

On je govorio o izjavama Aljbina Kurtija, koji je ponovio da traži međusobno priznanje, i da će on priznati Srbiju. “Nama su decenijama govorili, i imali smo pregovarački okvir, a sada Kurti traži da se to na silu menja. Čuj on će da prizna Srbiju. Da nije smešno bilo bi tužno, a ovako čovek mora da se osmehne. Strašno nam je potrebno njegovo priznanje, niko nas u svetu ne priznaje” rekao je Vučić.

Još jednom se osvrnuo na događaje u Ukrajini:

“Ne bude li se, kad bude to oko Donbasa završeno, uspostavio mir – imaćemo gori svetski rat nego što je bio”, naglasio je. (Nova s)