недеља, април 21, 2024

Gubitnička politika – nacionalistički terorizam

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Politika pucanja u sopstvene noge nije u Srbiji prisutna od juče i takođe nije od juče ,,patriotska”. Glavni protagonisti tako shvaćenog patriotizma su svi odreda okoreli kriminalci, lopuže i ubice.

Agonija srpske politike ogleda se u potpunoj privatizaciji unutrašnje i spoljne politike države. Ne zna se da li su svi ti junaci veće patriote svoje ili tudje, ruske države, čija nesretna politika nikad nikom nije donela napredak.

Postavlja se opet i po ko zna koji put pitanje zašto to Srbija sebi radi. Zar nema u njenoj politici ni trunke racionalnosti koja bi sprečila nacionaliste/lopuže da državu koriste za sopstvene marifetluke? Da li treba ponovo da čekamo EU i SAD da nam na najdrastičniji način pokažu da nema igre sa univerzalnim vrednostima? Zašto je vojska Srbije prekomernim grupisanjem na granici sa Kosovom pratila terorističku akciju? Izgleda da nismo ništa shvatili iz ratnih iskustava devedesetih, masovnih grobnica, saradnje sa haškim tribunalom…

Da rezimiramo: Srbija je Briselskim sporazumom prihvatila sudove Kosova,
sudije su polagale zakletvu pred zakonima Kosova, takođe i ministri Srpske liste. Radoičić je upravo priznao da je organizovao terorističku grupu koja je najverovatnije planirala da deluje u pravcu odvajanja severa Kosova. U intervjuu RTS-u predsednik Vučić je praktično priznao da je odmah znao ko je organizovao barikade i  napad na policiju Kosova kada je poginuo jedan policajac, a drugi teško ranjen. S obzirom da se radi o priznanju terorističkog akta, na Srbiji je da se opredeli hoće li štititi interese građana Srbije, srpske zajednice na Kosovu koja kroz ZSO može doći do mnogo bolje budućnosti ukoliko ne traži novu Republiku srpsku na Kosovu i koja ne može da se formira po zakonima Srbije već Kosova ili će štititi Milana Radoičića.

Jedina ispravna odluka i prekid neodgovorne politike Srbije koja bi korespondirala sa već potpisanim sporazumima i perspektivom našeg društva je da se Radoičić preda kosovskim institucijama kako bi mu se sudilo po kosovskim zakonima. Slabost političara u Srbiji, ne odvajam ni opozicione, može da dovede do legitimnog udaljavanja srpske zajednice na Kosovu od ZSO, a i do mnogo gorih stvari u samoj Srbiji.

Ako bismo tražili jasnu podršku sumanutoj srpskoj politici spolja, odgovor nam danas daje državni advokat (kontrolor štete) Goran Petronijević koji spaja Milorada Dodika, Milana Radojičića i Legiju Ulemeka da nema dileme da je to Rusija!

D. B.

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF)